Hlavní obsah

Minimální mzda by mohla stoupnout o pětistovku

– Praha
Právo, Jiří Vavroň

Minimální mzda by se mohla zvýšit příští rok o pětistovku a vzrůst na devět tisíc. Alespoň o to bude usilovat ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Ve snaze přesvědčit vládu o potřebě minimální mzdu opět zvýšit, se může překvapivě opírat o podporu veřejnosti i části firem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michaela Marksová

Článek

Jak zaznělo v nedělních otázkách Václava Moravce, podle průzkumu České televize, kterou provedla agentura TNS-Aisa, je 82 procent dotázaných pro zvýšení minimální mzdy. Podle průzkumu ČSOB i 46 procent podnikatelů a firem míní, že by se měla minimální mzda zvýšit nad současnou úroveň 8500 Kč.

Na nynější úrovni by minimální mzdu zachovala třetina podniků. Snížit minimální mzdu by doporučilo pět firem ze sta. Jejich podíl je tak výrazně nižší než podíl firem, které by minimální mzdu úplně zrušily (15 procent). Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila ČSOB mezi 500 malými a středními podniky.

"Kladný postoj ke zvýšení minimální mzdy jistě ovlivňuje i skutečnost, že ji vyplácí pouze asi každý osmý podnik," řekl ČTK ředitel útvaru firemní bankovnictví ČSOB Petr Manda.

Ministryně: Firmy musí být pro

Jak řekla Marksová v Otázkách Václava Moravce, podmínkou pro zvýšení minimální mzdy je ale souhlas ze strany podnikatelů. „Musí být na tom shoda“, dodala.

Proti zvyšování minimální mzdy jsou tradičně ODS a TOP 09. Podle těchto stran zvýšení minimální mzdy přispívá ke zvýšení nezaměstnanosti, a to zejména mezi lidmi, kteří za minimální mzdu často pracují - tedy lidé bez kvalifikace či lidé nějakým způsobem handicapovaní.

Smlouva s OKsystem se asi prodlouží

Ministerstvo práce zřejmě ještě nejméně o rok prodlouží současnou smlouvu s firmou OKsystem na provoz systému pro výplatu sociálních dávek. Důvodem je, že do konce roku, kdy současná smlouva s OKsystem vyprší, nestihne vybrat nového dodavatele systému, připustila ministryně Marksová.

Podle ní se bude nový tendr na dodávku systému vypisovat zřejmě v létě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám