Hlavní obsah

Dráhy netuší, kolik miliónů musí vyplatit odvolanému Zelenému

Právo, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České dráhy (ČD) ještě nemají spočítáno, kolik miliónů korun svému bývalému šéfovi Daliboru Zelenému, jenž byl odvolán letos 20. února, nakonec vyplatí. Právu to ve čtvrtek sdělil mluvčí ČD Radek Joklík.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý šéf Českých drah Dalibor Zelený

Článek

Na dotaz Práva, zda skutečně půjde o celkem devět miliónů, jak napsala MF Dnes, odpověděl Joklík, že je to přehnaná částka: „Spíše se skutečnosti přiblíží odhad Práva, které psalo o dvouměsíčním odchodném 750 tisíc Kč a třech miliónech korun za tzv. konkurenční doložku.“

Konkurenční doložka byla součástí smlouvy, kterou ČD se Zeleným uzavřely loni 30. července. Za to, že nebude rok pracovat pro konkurenci a zachová mlčenlivost o interních záležitostech ČD, tak má nyní Zelený až do února 2015 dostávat měsíčně statisíce korun.

Zelený se prodražil

Manažer, který dráhám šéfoval jen necelých sedm měsíců, se jim tedy pořádně prodraží. Podobné maléry navíc ČD čekají i v příštích letech, vždyť konkurenční doložky jsou součástí smluv i některých nynějších členů vedení včetně nového generálního ředitele Daniela Kurucze.

Uzavírání konkurenčních doložek jednoznačně neodsuzuje ministr dopravy Antonín Prachař (hnutí ANO). Za správné pouze nepovažuje, že se doložka u Zeleného uplatnila automaticky.

Podle Prachaře se má vycházet vždy z konkrétního případu. Tím si lze zřejmě vysvětlit, proč teď ČD zlatý padák pro Zeleného přepočítávají a mlží o jeho definitivní výši.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám