Hlavní obsah

Babiš se pustil do Sobotky: Prodej OKD jde na vaše triko

Aktualizováno

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se ve čtvrtek přidal ke kritikům někdejší privatizace těžební společnosti OKD. Tu v roce 2004 prodala vláda, v níž byl současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ministrem financí. Podle Babiše byl Sobotka za údajně nevýhodný prodej zodpovědný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

"Samozřejmě že za to nese zodpovědnost. O to víc nerozumím tomu, že se snaží do soukromé OKD majitelům nalít další státní miliardu," uvedl ve čtvrtek Babiš pro ČTK v reakci na informace Mladé fronty Dnes, podle níž byla společnost prodána za nízkou cenu, ačkoliv tržní hodnota byla výrazně vyšší.

Babiš momentálně odmítá návrh ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), který by chtěl majitelům OKD za prodloužení těžby v dole Paskov o dva roky poskytnout přes miliardu korun. [celá zpráva]

Sobotka si stojí za tím, že společnost OKD byla prodána za tržní cenu. Stát prodal téměř 46procentní podíl za 4,1 miliardy, ačkoliv rok nato, když se o prodej začala zajímat Evropská komise, měl k dispozici znalecký posudek odhadující tržní cenu na 10,3 miliardy korun.

Sobotka chce prověřit smlouvy

Premiér Sobotka vyzval ve čtvrtek ministerstvo financí, aby dodržení privatizačních smluv o OKD prověřilo. Jde například o slíbený prodej bytů do rukou nájemníků, který se dosud neuskutečnil.

Společnost Karbon Invest, která OKD od státu koupila, ve smlouvě souhlasila s tím, že za výhodné, tedy nižší než tržní ceny prodá byty nájemníkům. Karbon Invest později koupil finančník Zdeněk Bakala.

Ministerstvo smlouvy prověří a případně zváží další kroky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám