Hlavní obsah

Niedermayer: Odmítnout fiskální pakt byla od Nečase klukovina

Novinky, Václav Lang
Praha

Lídr TOP 09 pro evropské volby Luděk Niedermayer označil za klukovinu, že bývalý premiér Petr Nečas (ODS) odmítl přistoupit k fiskálnímu paktu. Podle něj tento pakt stanovující pravidla pro odpovědné hospodaření zemí podporuje ekonomickou stabilitu v Evropě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Luděk Niedermayer

Článek

„Že se Petr Nečas nepřihlásil k fiskálnímu paktu, to považuji za klukovinu,“ prohlásil Niedermayer ve středu při pracovní snídani s novináři. TOP 09, za kterou bývalý viceguvernér České národní banky kandiduje, fiskální pakt podporuje, stejně jako vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Podle Niedermayera je fiskální pakt významný pro udržení stabilních trhů v rámci Evropské unie. Přitom právě stabilita je podle něj pro Evropskou unii, kde se problém jednoho členského státu promítá do problémů dalších států, klíčová. „Jádrem prosperity Evropy je prosperita jednotlivých zemí,“ poznamenal.

Za zásadní považuje také bankovní unii, která se přiblížila ke schválení mechanismů pro řešení případných krizí velkých bank. Česká republika by proto měla začít uvažovat o přijetí těchto pravidel, uvedl Niedermayer. Mylná je totiž iluze, dodal, že „my ten dohled umíme lépe“. Přitom zdůraznil, že bankovní krize nepoškozují pouze bankéře, ale hlavně ekonomiku zemí.

Češi mají pokřivený pohled

Lídr TOP 09 jde do voleb s mottem My jsme Evropa a měníme ji. Pohled Čechů na Evropskou unii je totiž podle něj pokřivený a považuje jej za jedno z témat, kde panuje maximum mystifikace.

Panuje sice názor, že „na Evropě se nám líbí volný trh, kohezní politika a schengen“, ale není možné, aby EU fungovala jen podle schématu, že každý podporuje pouze to, co má rád a z čeho má benefity, tedy tzv. freeriding.

Taková úvaha je podle něj sice racionální, ale nesmí se přehánět. „Já mám pocit, že my to trochu přeháníme,“ prohlásil.

O hodné Strakovce a zlém Bruselu

I proto chce po svém případném zvolení ovlivnit debatu tak, aby se lidé více zajímali o Evropskou unii. Chtějí lidem vysvětlit její mechanismy tak, aby přestali věřit pohádce „o hodné Strakově akademii a zlém Bruselu“.

Je třeba také vymýtit představu, že Evropská unie diktuje malým členským státům nesmyslná nařízení, ale tato nařízení procházejí demokratickými procesy jednotlivých členských zemí.

Závěrem dodal, že ač je příznivcem přijetí eura, nemá Evropský parlament vliv na případný vstup Česka do eurozóny. Je však možné zatraktivnit eurozónu tak, aby se přijetí jednotné evropské měny přiblížilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám