Hlavní obsah

Sobotka zatlačil na Babiše: Ať si vybere, jestli bude podnikatel, nebo politik

Právo, Novinky, Jan Martinek, val
Aktualizováno

Andrej Babiš by si měl vybrat, jestli bude politik, nebo podnikatel, řekl v pátek premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na tiskové konferenci. Reagoval tak na kritiku, která se na hlavu ministra financí z ANO snesla od europoslankyně Ingeborg Grässleové. Ta v Praze řekla, že EP sleduje střet zájmů ve vládě s velkou obavou. Babiš by se podle ní měl svých podnikatelských aktivit vzdát.

Babiš by si měl podle Sobotky vybrat, čemu se bude věnovatVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Podobná slova zvolil i Sobotka. „Z hlediska čistoty by bylo nejlepší, kdyby pan Babiš své podnikatelské aktivity ukončil. Musí si dávat velký pozor na to, aby se nedostal do střetu zájmů, a je logické, že se dotazy na střet zájmů budou objevovat. Nejčistší by bylo, kdyby si vybral, jestli bude podnikatel, nebo politik, a vybral si roli politika,“ řekl Sobotka.

Vyjádřil se také k Babišovu pondělnímu extempore, kdy ministr financí nepřímo vyhrožoval redaktorům deníku Echo24.cz, kteří mu položili nepříjemné otázky, finanční kontrolou a zpochybnil majetkové poměry v deníku.

„Určitě to není součástí politiky vlády, stejně jako výroky ministryně Válkové o tom, co se tady dělo za protektorátu. Je to problém pana Babiše a hnutí ANO. Doufám, že pan ministr bude postupovat tak, aby nebudil obavy, že by chtěl zpochybňovat svobodu tisku,“ uvedl Sobotka. Babišovu omluvu, kterou vicepremiér uveřejnil ve středu, považuje za správný krok.

Babiš: Nejsem podnikatel

Ministr financí reagoval na Sobotkovy výtky tvrzením, že není podnikatel, neboť z orgánů Agrofertu odešel v lednu a nyní je jen vlastníkem akcií. „Pan premiér vůbec netuší, co to je podnikat,” řekl Babiš v České televizi.

Babiš, který je podle aktuálního průzkumu STEM nejoblíbenějším politikem v zemi, uvedl, že pokud bude mít pocit, že jej občané v politice nechtějí, tak odejde. „Můj cíl v životě nebyl být politikem,” řekl.

Sobotkovu výzvu tedy nehodlá vyslyšet. A to ani tehdy, kdyby celá záležitost přešla v koaliční roztržku. „Jestli má koaliční partner nedůvěru, tak ať vyvolá předčasné volby,” dodal.

Další jednání kolem restitucí

Páteční tiskové konference ČSSD se zúčastnila i místopředsedkyně Alena Gajdůšková, která novináře ujistila o tom, že ČSSD hodlá pokračovat v zatím nepříliš úspěšných jednáních s církvemi ohledně snížení náhrad církevních restitucí.

„Považuji za velký úspěch, že se církve podřídí finančnímu auditu. Co se týče redukce náhrad a předkupního práva státu, o tom budeme dále jednat na vládní úrovni,“ uvedla Gajdůšková.

Expertní skupina, které předsedala, ukončila svoji činnost a otázka církevních restitucí se posouvá pod vládní agendu. „Jednáme s koaličními partnery o tom, jak velká ta vládní delegace bude,“ uvedl premiér.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a Alena Gajdůšková na páteční tiskové konferenci ČSSD.

Sobotka se vyjádřil i ke „sběračům funkcí“ v ČSSD. Ve středu rezignoval na poslanecký mandát první z nich, hejtman Jiří Zimola, ostatní se mají rozhodnout do konce dubna. Poslanec a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek Právu při té příležitosti řekl, že si možná nechá obě funkce, a totéž se spekuluje o Josefu Novotném, poslanci a hejtmanovi Karlovarského kraje. „Budu trvat na tom, aby ČSSD splnila slib, který dala svým voličům,“ řekl Sobotka.

Anketa

Měl by se Andrej Babiš vzdát podnikání?
Ano
31,8 %
Ne
68,2 %
Celkem hlasovalo 7244 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám