Hlavní obsah

Evropské volby Čechy nezajímají, největší šance má ANO a ČSSD

Novinky, jas

Největší šance uspět v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu (EP) má hnutí ANO a ČSSD. Podle volebních preferencí CVVM by ANO mělo 24 procent hlasů, sociální demokraté 23 procent. O květnových volbách ví pouze 63 procent dotázaných a tři čtvrtiny občanů se o toto volební klání ani nezajímají.

Foto: David Ryneš, Novinky

Preference stran pro volby do evropského parlamentu

Článek

Volební reference komunistů na třetí pozici jsou na úrovni 11 procent a TOP 09 by dalo hlas 10 procent lidí. Nad hranicí volitelnosti se pohybuje ještě ODS se šesti procenty a lidovci, kterým průzkum predikuje pětiprocentní podporu.

„Už pod pětiprocentní hranicí, avšak statisticky stále v jejím dosahu, se pohybují preference Strany zelených a Úsvitu (obě 3 procenta). Jiné strany se statisticky významným způsobem v šetření neobjevily,” shrnulo CVVM. Preference byly zjišťovány pouze mezi těmi, kteří deklarovali, že se voleb zúčastní.

Zájem o volby projevilo  23 procent Čechů, proti tomu 76 procent přiznává nezájem. Jít hlasovat je momentálně rozhodnuto 34 procent lidí. Polovina dotázaných jít  k urnám nechce a zbývajících 16 procent se zatím nerozhodlo.

„Poměrně velká část těch, kdo se podle svého vyjádření voleb do EP zúčastní, zůstává prozatím nerozhodnutá, pokud jde o to, kterou stranu nebo uskupení v těchto volbách podpoří,” připomněla agentura.

Lidé byli dotazováni i na to, zda je pro volbu důležitější kandidující strana nebo konkrétní osobnosti. Třetina lidí upřednostňuje osobnosti, 27 procent dotázaných preferuje stranu a 38 procent má za to, že obojí je stejně důležité.

Reklama

Výběr článků

Načítám