Hlavní obsah

Pár vzácných bílých lvů čeká v Hodoníně premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín

V novém výběhu v hodonínské zoo se zabydluje pár bílých jihoafrických lvů, od nichž si pracovníci zařízení do budoucna slibují odchov mláďat. V neděli je oficiálně představí návštěvníkům. Pár bílých jihoafrických lvů, sameček Samba a samička Nadira, je velmi vzácný.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hodonínští bílí lvi

Článek

Zpočátku obývali lvi skromný výběh v sousedství pavilónu opic. To už je ale minulostí. Před sezónou dostali nový domov.

„Z původního, takzvaného starého šelmince jsme je přestěhovali do nového pavilónu velkých kočkovitých šelem. Hlavním důvodem bylo poskytnout těmto vzácným zvířatům podmínky, které by splňovaly požadavky na chov, “ uvedla mluvčí zoo Bohuna Mikulicová.

Čtrnáctiměsíčního lva Sambu Hodonínští získali z Jihoafrické republiky, jeho potenciální partnerka, o měsíc starší Nadira, dorazila z polského Borysewa. Oba jsou zástupci bílé varianty lva jihoafrického. Šelma s nevšedním smetanově bílým zbarvením je v zoologických zahradách celého světa zastoupena třemi stovkami exemplářů. V České republice je mají jen v Hodoníně.

Ohrožený druh

Lev jihoafrický je zapsán v seznamu Červené knihy ohrožených zvířat. Velké zvíře v dospělosti zaujme bohatou hřívou. V přírodě se ještě vzácně vyskytuje ve Svazijsku, jižním Mosambiku a Krugerově národním parku a jeho okolí. Známé jsou tři druhy zbarvení srsti, od tmavě hnědožluté až po bílou.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Pár bílých jihoafrických lvů v hodonínské zoo.

„Právě tou se honosí i mladí lvi v zoo Hodonín. Nejde přitom o albinismus, jejž způsobuje porucha tvorby melaninu, nýbrž o takzvaný leucismus, kdy pigmentové buňky jedince v těle či jeho části zcela chybějí,“ upřesnila mluvčí.

Na neděli 30. března zoo chystá akci pod názvem Svět zvířat na kraji Dúbravy. Název je odvozen od lesa, na jehož kraji areál leží. Akcí v 13.30 oficiálně odstartuje nová návštěvnická sezóna.

Reklama

Výběr článků

Načítám