Hlavní obsah

Pro učitele bez kvalifikace bude i nadále možná výjimka, slíbil Chládek

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) v pátek uvedl, že někteří pedagogové bez kvalifikace budou moci dočasně učit i nadále a to do doby, než se řediteli školy podaří najít učitele s odpovídajícím vzděláním. Chládek to v pátek uvedl při návštěvě Karlovarského kraje. Výjimky pro pedagogy bez kvalifikace platily i v minulosti a zákon jim měl učinit přítrž.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD)

Článek

"Ředitel školy, který zaměstnává velké procento nekvalifikovaných pedagogů, může dostat podmínku. Pokud potvrdí, že je prokazatelné, že nemůže zajistit výuku kvalifikovanými pedagogy, může dostat výjimku," řekl ministr.

Oprávněnost takové výjimky ale bude podle něj posuzovat pracovní skupina, v níž budou zástupci České školní inspekce, zřizovatele školy, ředitele, zástupce krajů a zástupce odborů.

Nekvalifikovaný učitel bude muset počítat s tím, že jeho místo není stálé. V okamžiku, kdy by přišel kvalifikovaný pedagog, musel by nekvalifikovaný školu opustit.

Chládek minulý týden po jednání s děkany pedagogických fakult a školskými odbory uvedl, že výjimku z požadavků na kvalifikaci budou mít učitelé starší 55 let s více než dvacetiletou praxí, rodilí mluvčí a učitelé odborných předmětů s maximálně polovičním úvazkem.

Nekvalifikovaní pedagogové
Učitelů bez kvalifikace je v ČR 17 000 z celkem 130 000 pedagogů. Část jich už ale studuje či plánuje studium zahájit. Podle zákona by ale stejně ke konci roku muselo kvůli nedostatečné kvalifikaci odejít ze školství 7000 vyučujících. Podle zjištění ministerstva je v zemi více než 600 škol, kde je více než 50 procent nekvalifikovaných pedagogů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám