Hlavní obsah

Vyhazov právníka Hasenkopfa z Hradu je neplatný, rozhodl soud

• Aktualizováno
Právo, Jiří Hardoš

Výpověď, kterou loni dostal hradní právník Pavel Hasenkopf od kanceláře prezidenta republiky, je neplatná. Nepravomocně o tom v pátek rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1. Výpověď dostal kvůli údajným pracovním absencím.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pavel Hasenkopf

Článek

Podle předsedy senátu Michala Tománka, který žalobě Hasenkopfa vyhověl, prezidentská kancelář zvolila špatný postup, a pokud chtěla s Hasenkopfem rozvázat pracovní poměr, neměla zvolit formu okamžité výpovědi.

„V podstatě nic nebránilo žalované, aby, když už došlo k naplnění důvodů, pro které bylo učiněno okamžité zrušení pracovního poměru, pak mohla zvažovat přístup, který by spočíval v doručení výpovědi,“ uvedl Tománek. „Soud považoval okamžité zrušení pracovního poměru ve vztahu k panu žalobci za neplatný akt ve smyslu příslušných ustanovení zákoníku práce,“ dodal soudce.

Hasenkopf je spokojen

„Jsem spokojený, samozřejmě,“ reagoval na rozsudek Hasenkopf. Nechtěl prozradit, jak by postupoval v případě, že by rozhodnutí nabylo právní moci. Tedy zda by například trval na svém návratu do prezidentské kanceláře, či zda by vymáhal ušlou mzdu.

Před soudem jako svědci vypovídali někteří zaměstnanci prezidentské kanceláře. Z jejich slov mimo jiné vyplynulo, že právník dostal výpověď kvůli údajným opakovaným absencím na pracovišti. Jen za duben 2013 prý nebyl v práci v pěti dnech.

Na jeho „nedocházku“ si stěžoval i jeden ze svědků, kancléř Vratislav Mynář. O údajných absencích se prý dozvěděl od ostatních zaměstnanců kanceláře, sám se podle svých slov neúspěšně pokoušel zastihnout Hasenkopfa asi dvakrát. „Zkoušel jsem najít pana magistra najít, ale nepodařilo se mi to,“ sdělil soudu Mynář.

Rozsudek vstoupí do dějin, tvrdí obhájce hradní kanceláře

„Vzhledem k tomu, co dnes vyplynulo z výpovědi svědka Mynáře, v podstatě účastníka řízení, zvážím ještě trestní oznámení vůči některým zaměstnancům, protože tam je celkem jasné, že došlo k pomluvě a poškozování cizích práv,“ prohlásil Hasenkopf.

Naopak právní zástupce prezidentské kanceláře Marek Nespala měl k rozhodnutí vážné výhrady, chce se proti němu odvolat. „Já jsem šokován, protože takovýto průběh a zejména závěr soudního řízení jsem ještě opravdu za svých 20 let praxe nezažil,“ pravil Nespala.

„Nebyly závěrečné řeči, nebylo doplněno dokazování. A z odůvodnění, které zaznělo, je jasný vzkaz pro veřejnost, a sice pokud nejste spokojeni nebo vám není řádně přidělována práce, nemusíte do práce chodit, zůstaňte doma a soud vás podrží. Myslím si, že tento nepravomocný rozsudek, ať už jeho osud bude potom jakýkoli, vstoupí možná do dějin české pracovněprávní vědy,“ uvedl právník.

Spor o autorství amnestie
Prezident Miloš Zeman i kancléř Mynář označili loni na jaře Hasenkopfa za autora textu novoroční amnestie. Právník autorství dlouhodobě popírá, v minulosti uvedl, že text vznikl na ministerstvu spravedlnosti. Zemana, Mynáře i prezidentskou kancelář proto zažaloval, požaduje omluvu a finanční zadostiučinění ve výši jednoho miliónu korun. Žalobou na ochranu osobnosti se bude zabývat pražský městský soud.
zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám