Hlavní obsah

Ministerstvu se nezdá odměna pro právníky v kauze MUS

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Finanční odměny pro právníky za zastupování Česka u švýcarského soudu s exmanažery Mostecké uhelné společnosti (MUS) byly podle stanoviska ministerstva financí pod novým vedením Andreje Babiše (ANO) nepřiměřeně vysoké. Advokátní kancelář PRK Partners inkasovala v rámci české snahy domoci se alespoň části ze zabavených 14 miliard korun celkově zhruba 30 miliónů, ke kýženému výsledku to však nevedlo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Soud ve Švýcarsku totiž sice konstatoval, že Česko kvůli podvodům někdejších vlastníků mosteckých dolů přišlo o více než dvě miliardy korun, ale s nároky na náhradu škody byl český stát odkázán na občanskoprávní řízení.

Kancelář začala pro ministerstvo pracovat na kauze Mostecké uhelné společnosti na začátku roku 2012, tedy v době, kdy česká strana řešila možný další postup poté, co se nestihla přihlásit přímo do trestního řízení.

O tom, zda Česká republika před civilní soud kvůli zablokovaným miliardám skutečně půjde, ale zatím podle nového ředitele legislativního odboru resortu financí Roberta Pelikána není rozhodnuto.

„Civilní spor není zdaleka jediná další cesta, je tam několik jiných nadějných variant dalšího postupu. Vybrat tu správnou budeme moci, až obdržíme písemné vyhotovení rozsudku trestního soudu,“ řekl k tomu Právu Pelikán.

Dodal, že loňský verdikt švýcarského soudu mohou české úřady dostat až za několik měsíců.

Odměna právníkům již byla vyplacena

Pelikán zároveň konstatoval, že odměny advokátní kanceláři PRK Partners už průběžně vyplatili předchozí zástupci vedení ministerstva.

„Celková částka se nám jeví jako velmi vysoká a již jsme PRK Partners informovali, že pokud bychom měli dále spolupracovat, tak za zcela jiných podmínek,“ uvedl Pelikán. Odvedenou práci však zároveň ocenil jako dobrou.

Čekání na Švýcary

Advokáta Marka Procházku, který Česko u švýcarského soudu zastupoval a který je zároveň prezidentem Švýcarsko-české obchodní komory a působí jako advokát pro české klienty i v alpské zemi, se včera Právu nepodařilo kontaktovat.

Na písemné vyhotovení švýcarského rozsudku, který exmanažerům společnosti v čele s Antonínem Koláčkem udělil tresty vězení a také vysoké finanční pokuty, přitom nečeká jen ministerstvo financí, klíčové je i pro české státní zastupitelství a policii.

Ta totiž proces ovládnutí dolů z konce devadesátých let prověřuje po své vlastní linii. Přesné vymezení švýcarského pohledu na věc je pro ni důležité kvůli posouzení, zda může pokračovat ve stíhání někdejších představitelů Mostecké uhelné společnosti na našem území.

Platí totiž zásada, že nikdo nemůže být za stejné jednání postižen dvakrát.

Kromě toho čeští vyšetřovatelé již delší dobu marně čekají také na vyřízení právní pomoci ze Švýcarska a právě Mostecká uhelná byla podle informací Práva jedním z bodů jednání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana s jeho švýcarským protějškem Michaelem Lauberem z minulého týdne.

Schůzku, která se odehrála minulou středu, Právu potvrdil sám Zeman, k jejímu obsahu se ale konkrétně vyjadřovat nechtěl a zároveň odmítl, že by u švýcarského generálního prokurátora přímo urgoval vyřízení českých žádostí.

„Předmětem jednání byla vzájemná úroveň justiční spolupráce mezi oběma zeměmi. Shodli jsme se, že je na velmi dobré úrovni,“ řekl pouze nejvyšší žalobce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám