Hlavní obsah

Na Šindelové naměřili v neděli rekordní teploty

Právo, vor
Karlovy Vary

Rekordních osmnáct stupňů nad nulou naměřil v neděli po 15. hodině odpoledne v Šindelové na Sokolovsku tamní meteorolog Rudolf Kovařík.

Foto: David Taneček, ČTK

Rozkvetlé bledule v zámeckém parku v Kostelci nad Orlicí. Ilustrační snímek

Článek

„Klobouk dolů, takhle vysoké teploty jsem 9. března tady v 600 metrech nad mořem, kde zpravidla bývají ještě v tuto dobu hromady sněhu, ještě nenaměřil,“ podivoval se Kovařík.

„A to jsme ráno naměřili minus 5,7 stupně,“ poukázal meteorolog s tím, že mezi dopoledními a odpoledními teplotami bylo dosaženo rozdílu téměř 24 stupňů. Na sluníčku se teploty dostaly až na 23,8 stupně.

Neděli navíc doprovázela vysoká dohlednost. „Zatímco v sobotu bylo možné dohlédnout na deset kilometrů, v neděli prakticky, kam oko dohlédne,“ uvedl Kovařík, podle kterého je za vysokými teplotami a dohledností spojení všech možných příznivých podmínek.

„Teplo se opřelo do trávy, a ne do sněhu, takže vlhkost vzduchu dosahuje pouze 35 procent. Nefouká vítr a jihovýchodní proudění vzduchu přichází z oblastí, kde neleží sníh,“ podotkl Kovařík.

Ten také poukazuje na fakt, že se mu ještě nestalo, aby zároveň měřil vodní hodnoty ve sněhu a prováděl fenologická měření. „Nepamatuji, abych v tomto období roku měřil již čtyři alergeny – tedy jívu, lísku, sněženku a začala i olše,“ podivoval se meteorolog.

„A to navíc v několikatýdenním předstihu začíná nabírat do květu i největší alergen, tedy bříza,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám