Hlavní obsah

Státní zástupce obžaloval českobudějovického primátora Thomu

– České Budějovice
Právo, Pavel Orhoz

Krajský státní zástupce Václav Průcha z Plzně podal v minulých dnech žalobu na českobudějovického primátora Juraje Thomu (Hnutí občané pro Budějovice) ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích. Primátorovi největšího jihočeského města tak nyní hrozí až dvanáct let vězení za zvlášť závažný zločin zneužití pravomoci úřední osoby.

Foto: Petr Horník, Právo

Juraj Thoma

Článek

„Krajské státní zastupitelství v Plzni podalo obžalobu, kterou mám na stole a nyní se jí budu zabývat,“ reagovala na dotaz Práva Věra Michalová, vedoucí trestního oddělení krajského soudu v Českých Budějovicích. Dále ozřejmila, že se s obsahem dokumentu teprve bude seznamovat.

Přestože státní zástupce Václav Průcha nebyl ve středu na pevné lince k zastižení, dá se předpokládat, že žaloba bude vycházet z obvinění policistů, kteří na případu dělali řadu měsíců.

Kriminalisté Thomu obvinili v souvislosti s podpisem dodatku smlouvy se společností BIT Servis v roce 2010 na zakázku ohledně výpočetní techniky ve výši 37 miliónů korun.

Městu měl způsobit škodu za devět miliónů  

„Podstatou obvinění je skutečnost, že měl jako úřední osoba neoprávněně uzavřít dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení se společností specializující se na software a hardware,“ konstatoval už dříve mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Společnost tak podle něj zvýhodnil přidělením této nadlimitní zakázky bez řádného zadávacího řízení, a tím překročil svoji pravomoc. Podpis dodatku měl být prý schválený radou města. Thoma podle obvinění způsobil Budějovicím škodu za zhruba devět miliónů korun.

Juraj Thoma působil v minulosti v ODS a od roku 2006 je primátorem Českých Budějovic. V červnu 2010 jej občanští demokraté kvůli vnitrostranickým sporům odvolali z funkce. Thoma následně založil nové hnutí, na podzim roku 2010 zvítězil v komunálních volbách a stal se opět primátorem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám