Hlavní obsah

Srdce tříleté Češky zachránilo život roční Italce

Právo, Václav Pergl

Teprve tříletá dívenka z Česka zachránila po své smrti život. Její srdce lékaři transplantovali roční italské holčičce v Turíně.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče tříleté dívky svolili k transplantaci orgánů. Její srdce zachránilo život teprve roční holčičce z Itálie.

Článek

„Poté, co česká holčička podlehla závažné nemoci, svolili její rodiče k darování orgánů. Játra a ledviny malé dárkyně pomohly dětským příjemcům v České republice,“ sdělil Právu v pátek Přemysl Frýda, zástupce ředitele Koordinačního střediska transplantací při pražském IKEM.

Nejdříve zareagovala nemocnice v Turíně

Pro srdíčko se však nepodařilo najít vhodného čekatele, protože v českých centrech v současné době nejsou zaregistrováni takto mladí pacienti. Díky mezinárodnímu programu výměny orgánů FOEDUS bylo možné srdce nabídnout do zahraničí. Za několik desítek minut zareagovali zdravotníci z Itálie. Následovaly laboratorní testy, které potvrdily vhodnost darovaného orgánu pro roční italské děvčátko.

Během několika málo hodin přiletělo letadlo s chirurgickým týmem do Prahy pro odebrání srdce a za další čtyři hodiny již bylo srdce voperováno malé pacientce v nemocnici v Turíně.

Od uveřejnění nabídky v transplantačním programu po operaci v Turíně uběhlo pouhých sedm hodin. Italské holčičce, v jejíž hrudi nyní bije srdce české dívenky, se daří dobře a malá pacientka se zotavuje z prodělané transplantace.

„Tento případ opět prokázal, že program mezinárodní spolupráce na poli transplantace má smysl a zachraňuje životy i těm nejmenším,“ uvedl Frýda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám