Hlavní obsah

Pro podzimní volby bude z Prahy jediný obvod

Praha

Při podzimních komunálních volbách v hlavním městě budou lidé do zastupitelstva volit v rámci jediného obvodu. Změnu ve čtvrtek schválili pražští zastupitelé. Má to zabránit účelové manipulaci, která by mohla znevýhodňovat malé strany.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Osobně to považuji za konec kšeftování a dělení Prahy podle politické zvůle," řekl k tomu primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

V minulých volbách v roce 2010 byla Praha tehdy vládnoucími občanskými demokraty ODS rozdělena do sedmi obvodů. Například Strana zelených to označovala za účelové, znevýhodňovalo to podle ní malé strany. U Ústavního soudu se stížností ale tehdy neuspěla.

Volební obvody v Praze v minulosti
V Praze se naposledy volilo v jediném obvodu v roce 2006. V předchozích i následujících volbách se město dělilo do několika vícemandátových volebních obvodů. Například v roce 1998 se volilo v deseti, v roce 2002 pak v pěti a v roce 2010 v sedmi volebních obvodech. Právě poslední rozhodnutí jako účelové napadly tři strany u Ústavního soudu.

Na sjednocení obvodů a nového počtu zastupitelů se shodli všichni zastupitelé napříč politickými stranami. Pro hlasovalo všech 47 přítomných zastupitelů.

Návrh na zkrácení volebního období radní rozděluje

Zastupitelé v rámci diskuse rovněž projednali návrh změny zákona, kterou iniciovala ČSSD. Pražské zastupitelstvo má kompetence kraje, voleno je ale na základě zákona o volbách do zastupitelstev obcí. Socialisté také chtějí ústavní zákon, aby následující zastupitelstvo vládlo pouze dva roky. Po nich by přišly nové volby a termín "pražských" voleb by se tak srovnal s volbami ve zbylých krajích. Také podle tohoto návrhu ČSSD by v Praze byl jeden volební obvod.

S tím ale nesouhlasili zástupci TOP 09 a ODS. Podle zastupitele Rudolfa Blažka (ODS) způsobí změna to, že se budou volby do zastupitelstev Prahy a městských částí konat v jiných termínech a lidé by tak chodili k volbám každé dva roky. "Existují elegantnější řešení," řekl Blažek. Dodal, že by stačilo doplnit zákon o volbách do obcí. Zastupitelé poté schválili Blažkův návrh, aby Praha vyzvala poslance, aby volby do zastupitelstev města a jednotlivých radnic byly v jednom termínu.

S námitkami nesouhlasil zastupitel ČSSD Karel Březina. Uvedl, že nikdo ze zastupitelů nepozná, kdy hlasuje jako zastupitel obce a kdy jako zastupitel kraje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám