Hlavní obsah

Zeman ve Štrasburku kritizoval jen lehce, EU je podle něj dobrá věc

Právo, Novinky, jas, tin
Aktualizováno

Český prezident Miloš Zeman při svém středečním vystoupení v Evropském parlamentu ve Štrasburku seznámil poslance s tím, co pro něj je a není evropským snem. Kritizoval nesmyslné směrnice i přesuny europoslanců na zasedání z Bruselu do Štrasburku a zpět, které označil za šílené. Naopak vyzdvihl evropskou identitu a kulturní sounáležitost.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Prezident Miloš Zeman v Evropském parlamentu

Článek

Zeman zopakoval svou vizi společné zahraniční, fiskální i obranné politiky Unie. Zmínil skutečnost, že vláda minulý týden přijala fiskální pakt EU. Vyslovil se i pro co nejrychlejší přijetí eura Českou republikou s tím, že kritici tohoto kroku mají především strach z neznámého. Euro podle Zemana představuje stabilizační faktor ekonomického rozvoje.

Zeman zmínil nutnost vytvoření evropské federace, nikoliv unitárního státu, a vyslovil se pro různorodost na úkor unifikace, kterou připodobnil k jednotnému sýru či pivu. „České pivo je nejlepší na světě,” doporučil s úsměvem poslancům.

Zmínil i negativa

Zeman nicméně nejprve vyjmenoval některá negativa, která v souvislosti s EU pociťuje. Vedle „nesmyslných směrnic“ a neustálého „bláznivého stěhování“ Evropského parlamentu zmínil rovněž architektonické kvality sídel evropských institucí, které přirovnal k „nafouknutým krabicím od bot“. Zjevně si nepochutnal ani na steaku v ústředí Evropské komise, který chutí i konzistencí připodobnil ke žvýkačce.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Prezident Miloš Zeman při projevu v Evropském parlamentu

Svůj proslov zakončil parafrází citátu polského filozofa Leszka Kolakowského, na jehož přednášku o tom, co je socialismus, se v úvodu vystoupení odkázal. Zatímco polský filozof zakončil přednášku slovy o socialismu coby dobré věci, Zeman uvedl: „Myslím, že EU je dobrá věc“.

Od poslanců se dočkal za své vystoupení, které pronášel v angličtině, potlesku.

Zeman by uvítal celoevropské strany

Na následné tiskové konferenci Zeman zopakoval potřebu harmonizace ekonomických pravidel a sjednocení pravidel týkajících se životního prostředí a sociálních otázek.

Zeman se vyslovil pro vznik celoevropských stran, které by v evropských volbách zastupovaly národní frakce. Měly by zastupovat jak proevropsky orientované, tak euroskeptické partaje.

Ohledně dotazu na vizi dalšího vývoje Evropy se Zeman přiklonil k rozvoji vzdělanostní společnosti, kterou zmínil i v nedávném projevu v českém parlamentu.

Mítink narušila ukrajinská politička, která si stěžovala na nynější stav na Ukrajině. Šéf EP Martin Schulz se pokusil ženu odkázat na pozdější setkání. Zeman následně rusky připomněl, že mezi důvody, které vedly demonstranty ke svržení prezidenta Viktora Janukovyče, bylo i nesplnění slibu o podpisu přístupové smlouvy s EU.

Sobotka projev ocenil, Zahradil kritizoval

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vystoupení prezidenta ocenil. Je podle něj dobře, že ČR začíná k EU hovořit jedním hlasem. „Mohl bych se pod něj odepsat,” uvedl Sobotka k Zemanovu projevu s tím, že základní teze jako společná evropská zahraniční politika korespondují s názory kabinetu.

„Nemám pocit, že by si pan prezident ten projev do hloubky připravil. Měl tam několik vtipných narážek na nedostatky Evropské unie,“ reagoval na prezidentův projev první místopředseda ODS a její lídr do eurovoleb Jan Zahradil.

„Určitě se jako ODS s prezidentem shodujeme na tom, že by mělo skončit věčné stěhování europarlamentu z Bruselu do Štrasburku. Jsme jediná strana, která to prosazuje, a je půvabné, že jsme se zrovna na tom sešli,“ uvedl Zahradil.

„S jeho evropskou vizí se samozřejmě neztotožňujeme. Je to vize federální Evropy, daňové harmonizace, sjednocené sociální politiky. To je zcela v rozporu s naším viděním evropské integrace,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám