Hlavní obsah

U lékařů narazil. Léčbu za půl miliónu kolegovi zařídili amatérští herci

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákeřná nemoc se k dramaturgovi vratislavického kulturního centra Františku Zborníkovi přikradla nečekaně, s o to větší silou ale udeřila. Zhoubný nádor v levé pánvi zaútočil na jeho život. Tento týden už ale ukončil léčbu v pražském protonovém centru s dobrou nadějí na úplné vyléčení. Přitom lékaři nad ním již lámali hůl. Náklady na léčbu si musel uhradit sám, protože mu onkologové odmítli napsat doporučení.

Foto: Proton Therapy Center

Budova pražského Protonového centra.

Článek

„Nejdřív lékaři tvrdili, že mi chemoterapie nepomůže, ale následně ji doporučili jako nejvhodnější. To mě zaskočilo. Vždyť zpočátku přece tvrdili, že na mě chemoterapie nebude mít účinek. Tou dobou už jsem od kamaráda věděl, že existuje jakási protonová léčba. O té ale lékaři nechtěli slyšet,“ sdělil František.

Sám se proto rozhodl oslovit protonové centrum v Praze. Hlavní lékař centra MUDr. Jiří Kubeš k tomu uvedl: „Nemocný měl diagnostikovaný zhoubný nádor pánve vycházející ze svalů, tzv. leiomyosarkom. Tento nádor roste uvnitř pánve a šíří se skrz kost křížovou do páteřního kanálu.“

Foto: Václav Pergl, Právo

František Zborník

Aby se mohl František začít léčit v protonovém centru na náklady zdravotní pojišťovny, potřeboval doporučení od Komplexního onkologického centra (KOC) v Liberci.

„Doporučili mi ale zase jen chemoterapii jako jedinou možnost. Stejně striktní byli lékaři v pražském Motole i v Ostravě. Přemýšlel jsem, že budu muset prodat dům, abych se mohl léčit podle vlastní volby.“

Hrajeme o život

František Zborník měl ale štěstí, že se jeho „případu“ ujala amatérská herecká komunita. Napříč republikou se konaly a konají benefiční představení, jejichž výtěžek směřuje na konto Hrajeme o život.

Když František končil protonovou léčbu, která stála 460 tisíc korun, byla na kontě již dvojnásobná částka, než stála jeho léčba. Zbylé prostředky budou použity pro další nemocné.

Žádnému z těch doktorů neotekla v důsledku nádoru noha, žádný z nich nemá v sobě ukrytou tu výbušnou bombu
František Zborník

„Přístup kolegů mě dojímá. O to víc jsem však rozzlobený na lékaře, kteří mě buď o možnosti účinné a moderní léčby neinformovali vůbec, anebo mě od ní dokonce odrazovali. Není přece možné, abych si jako svobodný člověk nemohl sám zvolit, jak se chci léčit, obzvlášť pokud lékaři navrhované metody mi prakticky nedávaly šanci na život,“ řekl František Zborník.

Dodal, že velmi ctí odborný názor lékařů. „Ale když jsem musel vnímat jejich rozpaky a protiřečení při stanovení terapie a současně odmítání moderní protonové léčby, došel jsem k názoru, že já jsem odpovědný za své zdraví a svůj život.“ Dal i příměr: „Žádnému z těch doktorů neotekla v důsledku nádoru noha, žádný z nich nemá v sobě ukrytou tu výbušnou bombu.“

„Že nejsou s to respektovat názor toho, o jehož zdraví jde, že doporučují něco, co pár dní předtím zavrhli, že odmítají privátní moderní zařízení z důvodů, které ani nechci domýšlet, to mi přijde nesprávné, a dokonce nemravné. Je to svět otočený naruby,“ uzavřel František Zborník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám