Hlavní obsah

Vojáci jsou bílými vránami, plat se jim zvýší o 10 procent

Právo, ČTK, dan, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojáci se mohou příští rok těšit. Ministerstvo obrany jim chce zvýšit platy o více než deset procent. Vojáci i civilní zaměstnanci tak budou bílými vránami mezi státními zaměstnanci, protože podle vládního nařízení by mělo dojít pouze k dvouprocentnímu navýšení.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci na základně v afghánské provincii Wardak.

Článek

Podle návrhu rozpočtové kapitoly, kterou ve středu odsouhlasil sněmovní výbor pro obranu, by se měl průměrný plat vojáků zvýšit z 23 588 na 26 tisíc korun a průměrná mzda civilních zaměstnanců z 25 718 na 28 746 korun.

V kapitole, kterou má Právo k dispozici, se tak vysoké zvýšení vysvětluje tím, že bude v příštím roce propuštěno 1687 vojáků a 757 civilních zaměstnanců a prostředky přidělené na jejich platy budou rozděleny mezi ty, kteří v resortu zůstanou.

„Míříme ke KLDR“

Návrh obrany počítá s rozpočtem 42,72 miliardy, tedy o 700 miliónů navíc proti letošku.

O kapitolách státního rozpočtu na příští rok jednaly i další sněmovní výbory. Stát by měl v roce 2014 hospodařit se schodkem 112 miliard korun. Většinu částek výbory doporučily Sněmovně schválit, ale našly se i výjimky a došlo také na hádky.

Bezpečnostní výbor doporučil schválit návrh rozpočtu vnitra 54,32 miliardy, tedy o dvě miliardy vyšší než letos.

Lze mít taky 400 tisíc policistů. Pak budeme požívat bezpečnostního komfortu srovnatelného s KLDR
poslanec Daniel Korte

O penězích se ale vedla vzrušená debata. Jana Černochová (ODS) označila návrh předložený ministrem v demisi Martinem Pecinou za populistický, předvolební a nerealistický.

Navíc si postěžovala, že nedostala odpovědi na některé dotazy, které se týkaly například údajné půlmiliardové vaty. „Nepouštíte nás k informacím, na které máme právo. Hanba,“ řekla Černochová.

Daniel Korte (TOP 09) chtěl zase vědět, jak se došlo k potřebě navýšení počtu policistů o tisícovku, když se dřív říkalo, že asi 39 tisíc jich postačí. „Lze mít taky 400 tisíc policistů. Pak budeme požívat bezpečnostního komfortu srovnatelného s Korejskou lidově demokratickou republikou,“ uvedl.

Školský výbor chce na platy v regionálním školství získat navíc půldruhé miliardy z vládní rezervy a na úkor podpory exportu.

Hospodářský výbor doporučil schválit rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury. SFDI by měl mít včetně evropských peněz 71 miliard, meziročně o 6,6 miliardy navíc.

Finance dostanou víc

Rozpočtový výbor nedoporučil devítimiliónové navýšení Českému statistickému úřadu na provoz registru osob, které mu loni přislíbila vláda Petra Nečase.

Výbor doporučil schválit rozpočet ministerstva financí přes obsáhlou debatu o přiměřenosti výdajů Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na služby 1,6 miliardy. Celkem rozpočet ministerstva počítá s příjmy ve výši přes pět miliard a s výdaji 17 miliard.

Branný výbor podpořil i návrh rozpočtu Národního bezpečnostního úřadu. Má mít 309,88 miliónu korun, meziročně skoro o deset miliónů víc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám