Hlavní obsah

Do středy si užijeme slunce, o víkendu přijde vydatné sněžení

Novinky, val
Praha

Začátek prosince se ponese ve znamení slunečných a relativně teplých dní. Až ve čtvrtek přijde do České republiky oblačnost se srážkami. Ty budou mít hlavně v sobotu podobu vydatného sněžení. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Václav Lang, Novinky

V týdnu se vystřídá slunečné počasí se sněhem.

Článek

Českou republiku bude od pondělí do středy ovlivňovat oblast vysokého tlaku vzduchu, která zajistí až do poloviny týdne jasnou nebo polojasnou oblohu. Díky teplejšímu vzduchu od jihozápadu nebude v těchto dnech panovat mráz, předpověď pro ně shodně slibuje odpolední maxima od 1 do 5 stupňů.

Rozdíly v jednotlivých oblastech mohou nastat v závislosti na nízké inverzní oblačnosti. Ta postihne především nížiny, v průběhu dne se ale bude inverze rozpouštět. „Převládat by ovšem měly slunečné dny,“ shrnula Honsová.

Mrazivá mohou být rána, v úterý můžeme ojediněle naměřit –1 až –5, ve středu 1 až –3 stupně.

V sobotu vydatné sněžení

Ve čtvrtek se nad Českou republiku přesune brázda nízkého tlaku vzduchu, která s sebou přinese oblačnost a srážky. Ty budou po oba dva závěrečné dny pracovního týdne v nížinách smíšené, od 400 metrů sněhové. V maximech naměříme opět 1 až 5 stupňů.

Vydatně by ale mělo sněžit v sobotu, a to i v nížinách. Zároveň se ochladí na –2 až 2 stupně. V neděli se obloha opět projasní a bude mrazivo. Na sněhové pokrývce může teplota klesnout až na –8 stupňů, na horách to může být ještě o dva stupně níž. „Takže sníh, který v sobotu napadne, by měl zůstat,“ uzavřela Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám