Hlavní obsah

Babiš: Zeptáme se lidovců, jestli má smysl dál vyjednávat

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš odpovídal na otázky deníku Právo, které se týkaly sporného bodu dosavadního vyjednávání stran chystané koaliční vlády - lustračního zákona. Zatímco lidovci ho rušit nechtějí, ANO zákon podle Babiše neřeší.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Lidovci nesouhlasí s případným zrušením lustračního zákona. Bude to pro vás problém?

Nenavrhovali jsme zrušení lustračního zákona. Přišla s tím teď ČSSD a patnáct dvacet let to navrhují komunisté. To není naše kauza, my lustrační zákon neřešíme – to není naše iniciativa. Pak to vypadá, že to je kvůli Babišovi, a to není kvůli Babišovi.

To možná není vaše iniciativa, ale hodí se vám to, a proto také na případné zrušení kývnete.

Já sám na to možná nekývnu. Kdyby se o lustračním zákonu hlasovalo, tak bych se zdržel. Jinak by to vypadalo, že si nevěřím ve své kauze (Babiš se soudí se slovenským Ústavem paměti národa o to, zda vědomě spolupracoval s StB). Ta kauza je zpolitizovaná. Je absurdní, že se stále řeší lustrace. Celý korupční systém se bojí a brání se tomu, že by se Babiš stal ministrem financí a rozkryl by všechny jejich zlodějny a levárny, které tu dvacet let dělají.

To ale přece nemá nic společného s názorem lidovců na lustrace.

Narážel jsem na pana Kalouska a ODS, která tu mluví o gestapu. Tato věc je problém KDU-ČSL, každý má nějaké stanovisko. Já jen říkám, že jde o kampaň vůči mé osobě.

To je ale především problém budoucí koalice – potažmo celé země.

Lidovci měli při vyjednávání říci, že mají problém s Babišem a že mě nechtějí ve vládě, a tak v ní tedy nebudu. Pokud KDU-ČSL říká, že má problém s lustračním zákonem, tak pravděpodobně mají problém s Babišem. Měli by to ale říci na rovinu – a potom nemusíme vyjednávat.

Takže co budete dělat? Jednat s někým jiným o podpoře vlády, třeba s Úsvitem?

Ale ne, neřeším Úsvit. Nejsem zvyklý, že váš partner něco říká vám do očí a něco jiného do médií. Takže jsem moc překvapený. Na minulém jednání o lustračním osvědčení nebyla řeč. KDU-ČSL se na to zeptáme při dalším jednání a zeptáme se jich také, jestli má tedy smysl vyjednávat.

Související témata:

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání. Na snímku Pavel Bělobrádek s manželkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám