Hlavní obsah

Babiš chce na vnitro Ondráčku, ten by to bral

Právo, Jan Martinek

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš řekl v nedělním pořadu na kanálu Prima Family, že jeho hnutí bude usilovat o post ministra vnitra. Na tento post navrhl šéfa české pobočky mezinárodní nevládní organizace Transparency International Davida Ondráčku. Ten Právu potvrdil, že by o vedení resortu měl zájem.

Foto: Petr Horník, Právo

David Ondráčka z Transparency International

Článek

„Pana Ondráčku znám, konzultovali jsme to v minulosti. Je to člověk, který ví, jak se v této zemi krade, jaký je například systém NKÚ. Nemáme-li vlastního kandidáta na resort, proč bychom ho nenašli v odborné veřejnosti?“ řekl Babiš v pořadu Partie.

„Bavili jsme se o této variantě, v případě, že se na tom shodne koalice, jsem připraven do toho jít,“ potvrdil Právu Ondráčka.

„V čele resortu bych chtěl prosadit to, o co se tu snažím už roky: priority iniciativy Rekonstrukce státu, reformu státní správy, financování politických stran a efektivnější postup policie při vyšetřování hospodářské kriminality,“ uvedl Ondráčka.

Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dříve uvedl, že o post ministerstva vnitra bude usilovat i jeho strana. V neděli nechtěl říct, jaké má soc.dem. kandidáty. Hovoří se ale například o Františku Bublanovi, který už resort řídil v dřívějších vládách soc.dem. V úvahu připadá i poslanec Stanislav Huml, hlavní vyjednavač za ČSSD o resortu vnitra.

Jourová na místní rozvoj?

Ministryní pro místní rozvoj by se podle Babiše mohla stát místopředsedkyně ANO Věra Jourová. Ta to České televizi potvrdila. „Je to resort, kterému nejvíce rozumím,“ řekla. Zároveň uvedla, že nechce být místopředsedkyní Sněmovny, podle ní by takový post za ANO ale měla zastávat žena.

Jourová zopakovala výsledek dohody obou stran ze sobotního jednání, co se počtů sněmovních výborů týče. ČSSD i ANO by si měli rozdělit vedení pěti výborů, lidovci by měli šéfovat dvěma výborům a zbytek si rozdělí ostatní parlamentní strany po jednom. „Zůstane tradice, že opozice má mít kontrolní a petiční výbor,“ řekla Jourová.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, který je zároveň nejpravděpodobnějším kandidátem soc.dem. na ministra zahraničí, v České televizi připustil, že křeslo předsedy zahraničního výboru by mohlo připadnout šéfovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. „Je logické, že v některých výborech má mít opozice právo kontroly činnosti vlády. Umím si to představit,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám