Hlavní obsah

Sobotka požádal Duku o schůzku kvůli restitucím

Právo, Novinky, ada, nig
Aktualizováno

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce s církvemi jednat o tom, zda by byly ochotny udělat změny v už schválených restitucích. Kardinála Dominika Duku požádal o schůzku. Jak ve čtvrtek uvedlo Právo, Sobotka se chce s Dukou sejít v nejbližších dnech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dominik Duka

Článek

Přesný termín ještě není stanoven. Zatím prý Sobotka nemá žádné informace, že by se církevní představitelé odmítli takového setkání účastnit.

Sobotka se chce v příštích dnech sejít s kardinálem Dukou a předsedou Ekumenické rady církví Joelem Rumlem. „Předpokládám, že bychom mohli mít v příštích dnech schůzku,“ řekl Právu.

Sobotka už ve středu po schůzce u prezidenta Miloše Zemana zopakoval, že jeho strana slíbila před volbami zredukovat finanční náhrady církvím, a proto chce jejich zástupcům vysvětlit stanovisko své strany. „Pro mě je velmi důležitý názor církevních představitelů,“ dodal. Dohoda je podle něj nejjednodušší cesta, jak restituce změnit.

Na otázku, jak by si soc. dem. představovala snížení náhrad, Sobotka uvedl, že by to bylo možné změnou smluv, které zástupci církví podepsali letos s tehdejším premiérem Petrem Nečasem. „Jediná cesta, která existuje, je změna smluv,“ prohlásil.

Horké téma

Církevní restituce jsou důležité ve vyjednávání o vládě. Jeden z potenciálních partnerů ČSSDlidovci – sami téma otvírat nechtějí. Tvrdí, že změna je možná pouze v případě, že na ni přistoupí samy církve.

Sobotka uvedl, že názor církví považuje za velmi důležitý už proto, že tato otázka je horkým tématem vyjednávání o nové vládě. Na dotaz, zda změna smluv, pokud s ní nebudou církve souhlasit, tím padá, Sobotka řekl: „Pokud jde o parametry, které jsou ve smlouvách uvedeny, tak je důležité stanovisko církví.“

Proto šéf soc. dem. pokládá za podstatné, aby o restitucích nemluvily jen politické strany mezi sebou, ale aby do debaty byli vtaženi právě ti, jichž se týkají.

Reklama

Výběr článků

Načítám