Hlavní obsah

Soud zrušil pětimiliónovou pokutu Liberci za světový šampionát

Brněnský krajský soud zrušil pětimiliónovou pokutu pro Liberec, kterou městu loni v červnu uložil antimonopolní úřad za údajné chyby v tendrech na lyžařském mistrovství světa v roce 2009. Případ, který se týká celkem 27 zakázek, soud vrátil Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zpět k dalšímu řízení.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Vrcholek Ještědu čnějící nad Libercem.

Článek

"Rozhodnutím soudu jsem potěšen, tím ale kauza nekončí. Je to malý úspěch ve složité kauze," řekl náměstek liberecké primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům). Další postup města bude podle něj záležet na odůvodnění rozsudku. "Zatím jsme ho nedostali," konstatoval.

Soud na webu zveřejnil pouze výrok bez odůvodnění.

Liberec měl celkem zaplatit 6,55 miliónu korun. ÚOHS jednotlivé zakázky rozdělil do více řízení. Případy postupně řeší Krajský soud v Brně. Nedávno zrušil stotisícovou pokutu za chyby v tendru na projektovou přípravu několika staveb. Soud potvrdil, že v tendru byly chyby, ÚOHS ale pokutu správně nezdůvodnil.

Pětimiliónová pokuta se týkala celkem 27 tendrů souvisejících s budováním sportovního areálu Ještěd. Zakázky za téměř 700 miliónů korun získaly Strabag, Syner, oaza-net, Eurovia CS, Regionální stavební a ELPROINVEST.

Podle ÚOHS se město dopustilo zejména nezákonného dělení zakázek. Úřad zkoumal například zakázku na vybudování zázemí pro sportovce, rekonstrukci věže pro rozhodčí nebo osvětlení skokanských můstků.

Reklama

Výběr článků

Načítám