Hlavní obsah

Body pro Sobotku: ANO i lidovci budou jednat s ním

Aktualizováno

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek bude o možné koaliční spolupráci s ČSSD jednat s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou. Stejná slova zazněla i z hnutí ANO. Podle jeho místopředsedkyně Věry Jourové je legitimním partnerem pro jednání předseda ČSSD.

Foto: koláž Novinky s použitím Právo

Článek

Jourová v úterý v České televizi uvedla, že na tento týden je domluveno jednání ANO s lidovci, ČSSD i Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury. Na dotaz, zda budou zástupci ANO jednat s předsedou soc. dem. Bohuslavem Sobotkou, odpověděla: „Ano, samozřejmě. Jednáme s legitimním předsedou sociální demokracie.“

Jourová nevyloučila, že jednou z variant je přímý vstup ANO do vlády s ČSSD a KDU-ČSL. Podle místopředsedkyně ANO by však za stávající situace pro ANO bylo optimální podpořit menšinovou vládu soc. dem. a lidovců. „Rádi bychom se ubírali směrem tolerance menšinové vlády. Ale o tom se budeme bavit ve středu během velkého jednání klubu a vedení hnutí,“ řekla.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Eva Jourová

Podle Jourové se chce ANO zaměřit na stabilizaci daní, snížení některých sazeb, protikorupční opatření podle iniciativy Rekonstrukce státu a zlepšení fungování státní správy.

Neshoda v daních

„To jsou věci, které pro nás mají klíčový význam. Větší programovou shodu máme s KDU-ČSL, se soc. dem. je shoda asi 61 procent. Ale záleží na tom, zda ve 39 procentech, kde shoda není, nejsou klíčové věci. Což v případě daní platí, takže by muselo jít o dost velký ústupek soc. dem. Ale nechci předjímat, myslím, že tam je prostor k jednání,“ dodala v ČT.

ČSSD chce zavést progresivní daň a zvýšit daň firmám, což ANO striktně odmítá.

Hašek Bělobrádka neoslovil

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že Sobotkův rival Michal Hašek, který vede druhý vyjednávací tým strany, ho neoslovil. Ve čtvrtek chce Bělobrádek jednat se zástupci hnutí ANO.

Foto: David Taneček, ČTK

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek hovoří s novináři před volební místností v Náchodě, kde 25. října odevzdal svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny.

"S panem Sobotkou zatím hledáme termín pro společnou schůzku," řekl Bělobrádek.

V neděli se v ČSSD naplno rozhořel spor dvou stranických křídel, když se místopředsedovi Haškovi podařilo prosadit nový vyjednávací tým, v němž není předseda Sobotka. Lídr strany ale prohlásil, že sám povede vlastní jednání o budoucnosti české politické scény.

S Haškem se prý Bělobrádek potkal pouze na pondělní recepci, kterou prezident na Hradě uspořádal k oslavám 28. října. "Jen jsme spolu prohodili pár slov," řekl Bělobrádek.

Zeman zatím nejedná

Mluvčí prezidenta Zemana Hana Burianová v úterý řekla, že hlava státu zatím nemá naplánovány schůzky se zástupci stran, které se ve volbách propracovaly do Sněmovny. V úterý odpoledne bude Zeman na zámku v Lánech.

Víkendové volby vyhrála sociální demokracie. Získala ale výrazně méně hlasů, než předpokládala. Hašek a někteří další členové strany z volebního neúspěchu viní Sobotku a požadují jeho konec v čele ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám