Hlavní obsah

Lidé nepřišli, volební účast byla nižší jen v roce 2002

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volební účast v předčasných volbách nepřesáhla hranici 60 procent. Po sečtení téměř 99 procent okrsků je 59,38 procenta, což je ve srovnání s volbami v roce 2012 pokles. Před třemi lety volilo 62,6 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Účast při volbách do Sněmovny

Článek

V historii od roku 1996 nebyla nikdy nižší volební účast s jedinou výjimkou, kterou byly volby v roce 2002, kdy si cestu k urnám našlo pouze 58 procent oprávněných voličů.

Politologové spíše nižší účast očekávali již před volbami, ať už s poukazem na to, že řada lidí je politikou znechucena a neví koho volit, i kvůli tomu, že volby vyšly na prodloužený víkend, který je spojen s 28. říjnem, kdy si Česká republika připomíná výročí vzniku Československa v roce 1918. Zmiňovali i blízkost dušiček, kvůli nimž lidé často neváhají cestovat přes půl republiky a na cestu k volbám jim pak nezbude čas.

Rozdíly byly i mezi jednotlivými regiony. V hlavním městě či na Vysočině byla volební účast přes 63 procent, ale v kraji Ústeckém pouze přes 51 procent, v Karlovarském přes 55 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám