Hlavní obsah

Liška kritizoval elektronizaci státu. Jen zaprděnec to neocení, napsal mu Langer

Novinky, fia, val

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS) se nevybíravě opřel do šéfa zelených Ondřeje Lišky za jeho kritiku projektu elektronizace státní správy, kterou měl v době svého působení v čele resortu na starosti právě Langer. Podle Lišky jsou dílčí projekty nepovedené. Langer se ale proti tomuto výroku ohradil a vmetl mu slova jako „idiot“, „blb“ nebo „zaprděnec“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý místopředseda ODS a ministr vnitra Ivan Langer.

Článek

Liška se do kritiky Langera pustil v pondělí v předvolební debatě v České televizi. „A to byla ta hlavní chyba,“ odpověděl na poznámku moderátora, že ve vládě, v níž zelení seděli, měl elektronizaci státní správy na starosti tehdejší ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ondřej Liška (SZ)

Brzy nato Liška uveřejnil na svém facebookovém profilu otisk SMS zprávy, jejímž autorem má být právě Langer: „Dobrý večer Ondřeji Liško. Netuším, kde se ve vás bere ta odvaha brát si mé jméno do úst v souvislosti s eGovernmentem a projekty eGon. Pouze idiot může nevidět fenomenální úspěšnost CzechPoint, pouze blb nevidí funkčnost ISDS, pouze zaprděnec neocení nadčasovost Základních registrů! Co jste dokázal, že si dovolujete se o mně takto vyjadřovat? IL“

Foto: Facebook

SMS zpráva adresovaná Ondřeji Liškovi odeslaná údajně Ivanem Langrem

Langer na dotaz Novinek, zda je autorem této zprávy, pouze odpověděl, že neví, co Liška na internetu zveřejnil, neboť se neúčastní volební kampaně. „Nejsem ani Vít Bárta, ani Kristýna Kočí a nikoho si nenahrávám a obsah soukromé korespondence či rozhovorů nezveřejňuji,“ dodal.

Liška si stojí za svým

Liška si ale za svou kritikou stojí. „Provoz datových schránek stojí proti původním plánům stamilióny ročně. Při jejich současné podobě navíc není jasné, zda dokument, který někdo pošle datovou schránkou, bude úředně platný i několik let po jeho odeslání. Nadále neexistuje univerzální elektronické ověření identity občana, stále nerealizované jsou slibované občanské průkazy s čipem. V základních registrech se občan nedozví, kdo a proč se na jeho údaje dotazoval. Neexistuje také léta slibovaná elektronická sbírka zákonů v úplném znění,“ řekl ve středu Novinkám.

Ohradil se také vůči Langerově SMS. „Jeho prudká reakce nemůže zakrýt skutečnost, že zmiňované projekty jsou nedomyšlené, nedotažené a drahé,“ uvedl.

CzechPointy fungují, ale datové schránky čelí kritice

Program elektronizace státní správy, známý také jako eGovernment, zahrnuje několik dílčích projektů. Jedním z největších bylo vytvoření center CzechPoint, která slouží jako kontaktní místa pro styk se státní správou. Je zde možné například získat výpisy z nejrůznějších rejstříků, úředně ověřit listiny či převést písemné dokumenty do elektronické podoby.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda zelených Ondřej Liška

Foto: Petr Horník, Právo

Ivan Langer

Dalším z projektů jsou datové schránky, jejichž prostřednictvím by měla zejména probíhat komunikace mezi občany a státem. Tento projekt je ale často terčem kritiky, a to kvůli vysoké ceně za jeho provoz a ne zcela přátelskému uživatelskému prostředí, které se v minulosti setkalo i s výpadky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám