Hlavní obsah

Pražští důchodci chystají petici proti omezení bezplatného cestování v MHD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zástupci pražských důchodců chystají petici proti případnému omezení bezplatného jízdného v městské hromadné dopravě metropole. Chtějí tak na tuto problematiku upozornit zastupitele města. O možných změnách v poskytování slev hovořil po svém nástupu nový ředitel pražského dopravního podniku Jaroslav Ďuriš.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Naše výhody pomalu mizí," zdůvodnil vznik petice místopředseda Svazu důchodců ČR František Prášek.

Ve středu se předsedové jednotlivých pražských organizací svazu na jednání shodli, že připraví petiční archy. Své členy, kterých je podle Práška asi 2500, vyzvou k jejich podpisu a k následné distribuci mezi dalšími pražskými seniory. Těch je v současnosti v metropoli přes 250 tisíc. Archy chtějí organizátoři akce předat zastupitelům města na listopadovém zasedání.

Bezplatné jízdné pro důchodce od 65 roků a děti do 15 let Praha zavedla od července 2011, musí však být držitelem karty Opencard. Do té doby mohli bezplatnou dopravu využívat jen senioři nad 70 let. Ďuriš po svém nástupu uvedl, že v metropolitní dopravě existuje neúměrně mnoho slev. Bude to prý jedno z témat, na něž se chce v čele pražského dopravního podniku podívat.

Prášek si dovede představit, že by se bezplatné jízdné posunulo zpět na 70 let. Další snižování je ale podle něj nepřijatelné. "Lidé by pak seděli doma mezi muškáty. Potřebujeme, aby se hýbali," poznamenal Prášek.

Reklama

Výběr článků

Načítám