Hlavní obsah

Armáda spásy se stala církví

Armáda spásy, doposud občanské sdružení, které se věnuje charitě, se ve středu stala registrovanou církví. Armáda spásy ve středu sdělila, že pro to splnila nezbytné náležitosti. O registraci rozhodlo ministerstvo kultury. Armáda spásy má více než tři stovky členů, celkem 23 duchovních, devět sborů, tři stanice. Uvedla, že jejích nedělních bohoslužeb se účastní téměř 300 osob.

Foto: armadaspasy.branding.cz

Logo Armády spásy

Článek

"Sociální aktivity budeme i nadále poskytovat pod hlavičkou občanského sdružení, ale v následujících měsících podnikneme kroky k evidenci účelového zařízení církve," uvedla mluvčí Armády spásy Pavla Vopeláková. Armáda spásy pomáhá například bezdomovcům, angažovala se také po povodních.

Armáda spásy, která svoji činnost v ČR obnovila po pádu komunismu, působí ve 126 zemích světa a v mnoha je registrovanou církví. Je součástí všeobecné křesťanské církve a podle Vopelákové navazuje na evangelikální tradici. Její počátky spadají do roku 1865, kdy tehdy metodistický kazatel, William Booth, založil Křesťanskou misii, kterou v roce 1878 přejmenoval na Armádu spásy (The Salvation Army).

V roce 1919 se práce a misie Armády spásy rozšířila také do tehdejšího Československa a zde působila až do roku 1950, kdy byla komunistickým režimem násilně ukončena, podotkla mluvčí. Po sametové revoluci mohla Armáda spásy obnovit svou činnost, ale v té době neměla dostatek členů, aby se mohla registrovat jako církev, proto byla zaregistrována jako občanské sdružení.

Podle informací ministerstva kultury jsou v ČR registrovány více než tři desítky církví a náboženských organizací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám