Hlavní obsah

Kocourek za odklonění 16 miliónů stíhán nebude

Někdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek ani jeho matka nebudou znovu obviněni za poškození věřitele. Toho se měli dopustit zatajením 16 miliónů korun, které politik „odklonil” kvůli rozvodu. Policejní rozhodnutí ještě přezkoumá státní zástupce, uvedl ve středu policejní mluvčí Zdeněk Chalupa.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek

Článek

"Policejní komisař vydal usnesení o odložení věci s tím, že rozhodnutí je nepravomocné. Důvodem odložení je, že nebyl udělen souhlas k trestnímu stíhání poškozenou osobou," uvedl k aktuálnímu rozhodnutí policistů Chalupa. Již začátkem měsíce policisté odložili i prověřování, zda finance nepocházely z trestné činnosti.

Kocourka a jeho matku obvinili policisté z Prahy-západ loni v květnu z poškození věřitele, letos v květnu ale Krajské státní zastupitelství v Praze stíhání zrušilo.

Žalobkyně Tamara Kaiserová případ policistům vrátila i kvůli ověření, zda nebylo nutné získat souhlas se stíháním Kocourka a jeho matky Jindřišky od Kocourkovy exmanželky Olgy.

Soudní ping-pong

Pražské krajské státní zastupitelství dostalo případ na starosti poté, co v kauze v lednu rozhodl Nejvyšší soud. Ten částečně vyhověl stížnosti pro porušení zákona, kterou podal někdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Podle Nejvyššího soudu nemělo o stížnostech proti obvinění rozhodovat Okresní státní zastupitelství pro Prahu-západ, ale právě Krajské státní zastupitelství v Praze.

Kauza, která vyvrcholila Kocourkovým odchodem z vlády, začala odhalením, že ministrova matka uzavřela v březnu 2008 smlouvu se společností Key Investments. Týden po uzavření smlouvy se na jejím účtu objevily dluhopisy firmy v hodnotě 16 miliónů korun. Kocourkova matka je za několik měsíců prodala za 16,14 miliónu. Z dokumentů prý nebylo jasné, jakým způsobem žena za dluhopisy zaplatila. Objevily se proto spekulace o původu peněz.

Exmanželka vzala žalobu zpět

Kocourek popíral možnou korupci a za několik dní na tiskové konferenci řekl, že uvedené peníze byly jeho osobní, ale také "historické rodinné prostředky". Ministr vysvětloval, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou, a proto je svěřil do správy Key Investments.

Exministrova bývalá manželka na něho podala také žalobu. Domáhala se poloviny z 16 miliónů korun, které její bývalý manžel před rozvodem "odklonil", jak sám transakci nazval. Nakonec však žalobu vzala zpět.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministr Kocourek ve vládě skončil

Premiér Petr Nečas (ODS) přijal ve středu večer demisi ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS). Ministr se téhož dne odpoledne pokoušel vysvětlit,...

Výběr článků

Načítám