Hlavní obsah

Postavení Romů se v Česku prudce zhoršuje, tvrdí zpráva helsinského výboru

Novinky, val
Praha

Životní podmínky v České republice se zhoršují a výsledná frustrace vede k tomu, že stále více vyplouvá na povrch skrytý rasismus. Tím trpí zejména Romové, jejichž postavení ve společnosti je tak stále horší. Uvádí to výroční zpráva Českého helsinského výboru (ČHV) za rok 2012.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Článek

„Postavení Romů v České republice se prudce zhoršuje. Sílí zde negativní protiromské nálady, Romové jsou označování za viníky nejrůznějších problémů ve společnosti. Svůj hněv proti nim obrací stále více lidí,“ uvádí zpráva.

Její autoři upozorňují, že stále častějších protiromských pochodů se nezúčastňují pouze členové krajní pravice, ale i občané z řad běžné populace. Situaci podle nich zhoršují i protiromsky zaměření či příliš laxní politici.

Lidé jsou frustrováni a vybíjejí si zlost

Na vině jsou přitom podle ČHV zejména zhoršující se životní podmínky mnoha osob. „Zhoršování životní úrovně u mnoha lidí zapříčiňuje vznik frustrace. Důsledky této frustrace běžných lidí jsou velmi nebezpečné, protože na povrch společně s každým zhoršením společenské atmosféry vyplouvá latentní rasismus,“ uvádí zpráva.

Organizace přitom doporučuje zvláštní pozornost státních orgánů pro trestné činy páchané z nenávisti: „Postih této závažné trestné činnosti je prostředkem ochrany všech fyzických osob, celé společnosti a nesměřuje pouze k ochraně menšin, jak je někdy nesprávně vnímáno a interpretováno.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám