Hlavní obsah

Realitka nabízí Pražský hrad

– Praha

Realitní společnost Czech Point 101 začala v pondělí na internetu nabízet k prodeji Pražský hrad. Kampaní chce upozornit na svůj spor s ministerstvem vnitra ohledně ochranné známky „Czech Point”. Ministerstvo považuje spor za účelový.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský hrad.

Článek

„Unikátní hrad v historickém srdci Prahy je na prodej. Tento velkolepý hradní komplex zahrnuje královské paláce, katedrálu, kostely, zahrady a vinice. Celková rozloha pozemku činí 70 000 m2. Mezi původní obyvatele patřil například císař Rudolf II. nebo prezident Václav Havel,“ láká realitní společnost zájemce o exkluzivní nemovitost.

Firma ale připouští, že sídlo hlavy státu ve skutečnosti prodat nechce. „Touto cestou chceme upozornit veřejnost na praktiky českých politiků,“ tvrdí realitní společnost.

Ta podle svého vyjádření vlastnila od roku 2006 ochrannou známku „Czech Point“. O rok později však české úřady tento název použily pro vládní informační terminál „Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál“ nazývaný Czech Point. Spor, který řešil i Úřad pro harmonizaci vnitřního trhu EU, vygradoval letos v červnu, kdy Úřad průmyslového vlastnictví na návrh ministerstva vnitra ochrannou známku společnosti Czech Point 101 zrušil.

„Ministerstvo vnitra nás neustále obviňuje, že jsme ochrannou známku Czech Point registrovali pouze proto, abychom se zviditelnili na jejich projektu. Avšak my jsme obchodní jméno Czech Point (101) používali již od roku 2003 a naši ochrannou známku jsme registrovali dříve, než vládní projekt Czech Point vůbec v praxi existoval,“ prohlásil mluvčí společnosti Nathan Brown.

Ministerstvo se brání

Naopak právní zástupce ministerstva se podle Jiřího Korbela z odboru tisku ministerstva domnívá, že společnost slovní název Czech Point zaregistrovala účelově. „V průběhu celé kauzy se protistrana snaží s ministerstvem uzavřít dohodu, jejíž cílem by bylo finanční vyrovnání ze strany ministerstva směrem k Czech Point 101,“ uvedl Korbel a zdůraznil, že resort je právoplatným držitelem ochranné známky Czech Point týkající se jak slovního názvu, tak grafického znázornění.

„Ministerstvo vnitra používá ochrannou známku zcela v souladu s jejím zaregistrováním a jakýmkoliv způsobem nezasahuje do podnikatelské činnosti společnosti Czech Point 101,“ uzavřel Korbel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám