Hlavní obsah

Sobotka: Chceme zrušit Julínkovy poplatky a z nemocnic udělat nezisková zařízení

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídr sociální demokracie Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo odkryl programové plány ČSSD pro případ, že se po volbách ujme vládní odpovědnosti. Velkou pozornost věnoval otázce zdravotnictví a způsobu, jak se vyhnout deficitu v rozpočtu zdravotnictví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Velkým tématem sociální demokracie už od roku 2008 jsou zdravotnické poplatky. Jak s nimi naložíte?

Pokud jde o zdravotnictví, máme dva velké cíle. Za prvé bychom rádi dosáhli toho, aby se tolik nezvyšovaly ceny léků. Rádi bychom dosáhli snížení jejich ceny tím, že by se léky přesunuly do nižší sazby DPH nebo by se od DPH zcela osvobodily.

Současně se chystáme zrušit Julínkovy poplatky, které zavedl ve zdravotnictví – s výjimkou příspěvku na stravu v nemocnici. Tam bychom rádi limitovali maximální počet dnů na jeden měsíc v rámci kalendářního roku.

A platí, že v případě příspěvku na stravu v nemocnici by šlo o 60 korun za den?

Ano, částka 60 korun je něco, co podle našeho názoru odpovídá možnostem platby ze strany pacientů. Koneckonců, částku 100 korun na náš návrh zrušil Ústavní soud. A my pouze chceme zavést určitou klauzuli, která by byla stanovena počtem dnů.

V souvislosti s poplatky ale zaznívá upozornění, že přinášejí miliardové příjmy. Jak budete chtít výpadek nahradit?

My jednoznačně podporujeme to, aby se stát vrátil ke své povinnosti pravidelně valorizovat platbu za státní pojištěnce. Čili nikoli valorizovat jednou za tři, čtyři nebo za pět let, když už se objeví obrovské deficity v systému zdravotního pojištění tak, jako je tomu teď.

Nechceme nemocnice privatizovat, chceme je převést na nový statut veřejně prospěšných zařízení, neziskových zařízení.
Bohuslav Sobotka

Poté, kdy Miroslav Kalousek řadu let odmítal zvýšit platbu za státní pojištěnce, se systém začíná dostávat do deficitu – a teď je potřeba rychle zasáhnout. Naše představa je taková, že bychom postupně valorizovali příspěvek za státní pojištěnce každý rok tak, abychom do systému dostali prostředky, o které budou připraveny zejména nemocnice tím, že se sníží poplatek za pobyt.

Mimo jiné také proto nenavrhujeme, byť by to bylo populární, zrušit i příspěvek na stravu, protože by to znamenalo další výpadek příjmů zdravotnických zařízení. My nechceme nemocnice privatizovat, chceme je převést na nový statut veřejně prospěšných zařízení, neziskových zařízení. Chceme přijmout zákon, který by nově definoval právnickou osobu, která by měla neziskový charakter a která by vlastně byla základem fungování ať už státních, nebo krajských nemocnic.

Když hovoříte o plánech ČSSD, je to plno položek na výdajové stránce rozpočtu. Kde na to vzít?

Klíčové aktivity vlády by měly být soustředěny do oblasti podpory hospodářského růstu. Určitě se soustředíme na podporu exportu. My v naší zemi máme obrovské množství firem, prosperujících podniků, které potřebují otevřít dveře a potřebují otevřít možnosti financování do rychle rostoucích a rychle se rozvíjejících ekonomik.

Chceme zavést majetková přiznání jako významný preventivní nástroj proti legalizaci prostředků získaných z daňových úniků nebo z trestné činnosti.
Bohuslav Sobotka

Prioritou bude tedy i ekonomická diplomacie. Již jsem zde zmínil posílení veřejných investic. Tohle vše jsou peníze, které se státu vrátí ve vyšší zaměstnanosti a ve vyšším výběru daní. Je potřeba dát do pořádku daně z hlediska jejich výběru. Počítáme s opatřeními proti daňovým únikům. A to zejména, pokud jde o zavedení registračních pokladen, které bychom rádi doprovodili i motivační loterií, účtenkovou loterií. To je projekt, který dlouhá léta funguje na ostrově Tchaj-wan, ale ten je příliš vzdálený.

Proto bych chtěl uvést příklad sousedního Slovenska, kde se právě teď po zavedení registračních pokladen bude spouštět účtenková loterie. Chceme zavést majetková přiznání jako významný preventivní nástroj proti legalizaci prostředků získaných z daňových úniků nebo z trestné činnosti.

Co říkáte nápadu na výstavbu vodního kanálu Dunaj-Odra-Labe, který prosazuje prezident Miloš Zeman?

My v našem volebním programu počítáme s tím, že by vláda měla připravit analýzu proveditelnosti takového projektu. Myslíme si, že je nejprve důležité, aby se zvážila všechna pro a proti.

Celý rozhovor si lze přečíst v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám