Hlavní obsah

Zeman: Církevní restituce by mohla změnit nová Sněmovna

Právo, Novinky, Martin Pitro, Jan Martinek
Lány
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v diskusním pořadu Partie vysílaného televizí Prima Family přiznal, že o takřka polovinu omezil na doporučení lékařů počet vykouřených cigaret. Navíc ho prý ještě zlobí prezidentský retrívr. Poté se však rozpovídal o důležitějších věcech. Mimo jiné uvedl, že by církevní restituce mohla změnit nová Sněmovna.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Nová povolební Sněmovna by se měla podle prezidenta Miloše Zemana zabývat církevními restitucemi a případně změnit část zákona o finančním vyrovnání. Vidí to jako "daleko rychlejší a efektivnější řešení" než referendum, uvedl Zeman.

Pokud jde o referendum k církevním restitucím, Zeman byl podle svých slov zastáncem, když ještě nebyly schváleny příslušné zákony a smlouvy o vyrovnání s církvemi. Jak dále sdělil, vydávání nemovitostí církvím na rozdíl od finančního vyrovnání zvrátit nelze. Je ale nezbytně podle prezidenta prověřovat, kdy byl majetek církvi zabaven. Jsou dokumentovány případy, kdy majetek církvi byl zabaven ještě za první republiky, tedy před 25. únorem 1948.

„Následné referendum je možné řešení, ale já se domnívám, že daleko rychlejší a efektivnější řešení by bylo změnit zákony parlamentní cestou,” nechal se slyšet Zeman s tím, že se to týká především těch zákonů, které se týkají finanční části vyrovnání. Jedná se o desítky miliard, pokud se k tomu přičte inflace, částka dosáhne až 100 miliard korun.

Kandidátem na ÚS Suchánek

Projednáváním zákona o restitucích by se měla podle Zemana zabývat nová Sněmovna. Hodně podle Zemana ale napoví výsledky voleb. Jestliže by chtěla vláda Jiřího Rusnoka  učinit v souvislosti s restitucemi nějaké zákonné opatření, Zeman jí do toho mluvit podle svých slov nebude.

Slovo přišlo i na ústavní soudce. Zeman v krátkosti zmínil jméno svého nového adepta. Jde o člena Katedry ústavního práva Univerzity Karlovy Radovana Suchánka, který je mimo jiné i poradcem poslaneckého klubu ČSSD.

Schwarzenberg? Podvod na voličích

Zeman se opět vymezil vůči lídrům TOP 09. Vyjádřil se k tomu, že ho jeho političtí protivníci nazývají diktátorem či „gosudarem“. „To je termín Miroslava Kalouska. Říkají to ti, které jsem zbavil funkcí. Nedivil jsem se jim, když přijdete o ministerské křeslo, nebudete mít rád toho, kdo pod velkým tlakem odmítl jmenovat vládu Miroslavy Němcové, která by byla stejná, jako vláda Petra Nečase,“ řekl Zeman.

Zopakoval, že předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je podle něj stranický maskot, když zareagoval na Schwarzenbergova slova, že „(exprezident) Havel by ho shodil do Jeleního příkopu, kdyby stejně jako současný kancléř Mynář sháněl peníze na nějakou politickou stranu“. „Jsem ochoten komentovat výroky politiků, kteří hrají v politice reálnou roli. Řekl jsem, že pana Schwarzenberga považuji za maskota, podvod na voličích. Hybnou silou je pan Kalousek,“ rýpl si Zeman.

Mladí komunisté jsou děs a hrůza

Prezident v Hovorech z Lán zopakoval, že by po volbách preferoval jednobarevnou, menšinovou vládu, protože taková vláda by byla „kryta dohodou s opozičními stranami“. Dotkl se i svého vztahu ke KSČM, která by podle něj mohla případnou jednobarevnou vládu ČSSD tolerovat.

„Některých členů KSČM si vážím, jiných si nevážím. Když někdo klade věnce k hrobu masového vraha Klementa Gottwalda, ten si moji úctu nezaslouží,“ narážel Zeman na poslankyni Martu Semelovou, která povede pražskou kandidátku KSČM.

„U komunistů mě znepokojuje to, že u ostatních stran jsou mladí, nastupující členové většinou méně radikální. Když jsem viděl vystoupení lídrů Komunistického svazu mládeže, tak děs a hrůza z vystupování radikálních neostalinistů mě vedla k přemýšlení, zda tato generační obměna měla pozitivní efekt,“ řekl Zeman.

Retrívr odnáší boty a sežral celého lososa

Počátek debaty se nesl v lehčím duchu. Zeman uvedl, že retrívra venčí v zahradě v Lánech on, manželka i jejich dcera. Prezident v této souvislosti připomněl, že nerad používá slovní spojení „první dáma“, stejně jako jeho manželka.

Pokud jde o lumpačiny prezidentova retrívra, Zeman sdělil, že pětiměsíční pes „sežral celého lososa“ v Lumbeho vile, odnáší boty a provádí další vylomeniny.

Pokud jde o Zemanovo kouření, sdělil, že z původních 40 cigaret denně poklesla jeho spotřeba na 30 a v současnosti se dostal už na 25. „Lékaři mi dovolili 20 cigaret, takže jsem už jen pět cigaret nad touto hranicí,“ uvedl Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám