Hlavní obsah

Dispečerka linky 155 vedla porod po telefonu

Horkou chvíli zažila v sobotu večer dispečerka zdravotnického operačního střediska v Kladně, když na linku 155 zavolal nastávající tatínek, aby zajistil partnerce sanitku na odvoz do porodnice. V době telefonátu však již porod probíhal, a tak jej dispečerka vedla na dálku.

Článek

Zatímco na místo mířil sanitní vůz z Berouna s lékaři z Hostivice u Prahy, byla operátorka s tatínkem v kontaktu a radila mu, jak má postupovat.

Oba nastávající rodiče po celou dobu perfektně spolupracovali, a tak se jim zhruba po sedmi minutách podařilo přivést na svět zdravou holčičku.

Porod koncem pánevním

Aby toho ale nebylo málo, musel se improvizovaný porodnický tým vypořádat s opačným otočením miminka, které se narodilo koncem pánevním napřed. I za běžných podmínek je tento druh porodu považován za rizikový.

„Záchranáři po příjezdu zkontrolovali zdravotní stav novorozence i rodičky a po ošetření obě pacientky převezli na gynekologicko-porodnické oddělení do motolské nemocnice,” sdělila Novinkám Tereza Janečková ZZS Středočeského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám