Hlavní obsah

Chemický útok v Sýrii je odporné vrtění psem, tvrdí Jakl

• Aktualizováno

Dlouholetý spolupracovník Václava Klause Ladislav Jakl zveřejnil v neděli novou konspirační teorii. Prohlásil, že chemický útok v Sýrii je vrtění psem. Syrští povstalci tvrdí, že dostali po zprávách o chemickém útoku syrských vládních sil zásilku čtyř set tun zbraní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ladislav Jakl

Článek

„A co takhle podívat se, komu posloužil? Vojensky nikomu. A propagandisticky? Syrské vládě určitě ne. Jen se dobře dívejme, kdo bere tuhle tragédii jako dar z nebe, jako záminku k prosazení svých plánů. Tentokrát jde o mimořádně odporné vrtění psem,” uvedl.

Americký ministr obrany v neděli řekl, že armáda je připravena na možnost, že se prezident rozhodne pro vojenský zásah. Chuck Hagel to uvedl při návštěvě Malajsie. Prezident USA Barack Obama se v sobotu setkal s bezpečnostními poradci a zástupci armády. Ti mu navrhli řadu možností, jak reagovat na možné použití chemických zbraní syrskou vládou.

Syrští povstalci dostali po zprávách o údajném chemickém útoku syrských vládních sil zásilku čtyř set tun zbraní. Agentuře Reuters to řekly zdroje ze syrské opozice. Jde prý o jednu z největších zásilek zbraní, která se k rebelům za poslední dva roky dostala. Podle jednoho ze zdrojů dorazila z Turecka a nyní je rozdělována do skladů povstaleckých jednotek na severu země.

Obama se dlouho zdráhal zaútočit

Obama se dosud zdráhal vojensky zaútočit proti Sýrii. Již před rokem se ale nechal slyšet, že by tento názor změnil v případě, kdyby Damašek sáhl do zásoby svých chemických zbraní.

Podle syrské opozice armáda ve středu použila u Damašku chemické zbraně. Útok si podle povstalců vyžádal až 1700 obětí. Organizace Lékaři bez hranic v sobotu jako první nezávislý zdroj potvrdila 355 mrtvých. Výslovně ale nepotvrdila nasazení chemických zbraní. [celá zpráva]

Foto: Lai Seng Sin, ČTK/AP

Ministr obrany USA Chuck Hagel

"Ve spolupráci s mezinárodními partnery, majíce na paměti výpovědi desítek svědků a záznamy o příznacích zabitých, američtí zpravodajci i nadále shromažďují fakta, aby zjistili, co se stalo," uvedl Bílý dům ve svém prohlášení.

Hagel odmítl poskytnout jakékoli podrobnosti o konkrétních pohybech vojenských sil. Podle jednoho z představitelů armády se nicméně americké vojenské námořnictvo kvůli situaci v Sýrii rozhodlo posílit svou přítomnost ve Středozemním moři o čtvrtou válečnou loď vybavenou střelami s plochou dráhou letu.[celá zpráva]

Syrský režim prezidenta Bašára Asada je prý ochotný inspektorům OSN umožnit vstup do oblastí zasažených údajným chemickým útokem. Alespoň to tvrdí íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf.

Asad přežil atentát

Začátkem srpna Asad přežil atentát. Provedla ho údajně Brigáda Livá al-Islám (Prapor islámu). Vypálili na něj rakety, uvedla agentura Reuters. Syrská vláda útok popřela. O útoku ale informovalo několik opozičních zdrojů.

Člen útočící skupiny Islám Alúš řekl agentuře Reuters, že vzbouřenci vypálili rakety, které zasáhly kolonu s Asadem jedoucím do mešity Anas bin Malik v damašské čtvrti Malki, kde má i svou rezidenci.

Vrtěti psem

Fráze Vrtěti psem většinou odkazuje k snaze politiků manipulovat s veřejností, odlákat veřejnost od jednoho problému k druhému, uměle vytvořenému. Slavný film Vrtěti psem pojednává o sexuálním skandálu amerického prezidenta. Robert De Niro a Dustin Hoffman v něm vyrábějí aféru, která by odlákala pozornost veřejnosti.

„Modlíme se k Bohu a čekáme na zprávu z bojiště o výsledku akce,” sdělil zdroj Reuters. „Asad nebyl zasažen, ale máme informace z vládního zdroje, podle nějž jsou oběti mezi Asadovými lidmi.”

Reklama

Související články

Asad unikl atentátu

Na konvoj se syrským prezidentem Bašárem Asadem zaútočili v Damašku atentátníci z Brigády Livá al-Islám (Prapor islámu). Vypálili na něj rakety, uvedla...

Výběr článků

Načítám