Hlavní obsah

Policisté navrhli obžalovat šéfku ERÚ v kauze solárního podvodu

Policisté ve čtvrtek navrhli obžalovat šéfku Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou a dalších devět lidí obviněných v kauze solárního podvodu. Informoval o tom státní zástupce Radek Mezlík z brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Případ se týká údajného podvodného získání licence do konce roku 2010 na dvě severočeské fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Alena Vitásková

Článek

Podle policistů se skupina údajně snažila získat licenci a následně připojit elektrárny k distribuční soustavě elektřiny do konce roku 2010, ačkoliv obě elektrárny nebyly ještě v tomto roce dokončeny. Tím by jim byla garantována podstatně vyšší cena za výkup elektřiny než u fotovoltaických zdrojů uvedených do provozu v roce 2011.

Pokud by se na podvod nepřišlo, během příštích 20 let by kvůli garantované vyšší ceně za výkup takto vyrobené elektřiny vznikla podle státního zástupce škoda 1,9 miliardy korun. Elektrárny by každý měsíc inkasovaly zhruba o 50 procent vyšší výkupní ceny.

Mezi obviněnými jsou kromě Vitáskové také zástupci objednavatelů a zhotovitelů elektráren, kteří jsou stíháni za podvod či pokus o něj. Stíháni jsou i zaměstnanci ERÚ. Vitásková odmítla případ ve čtvrtek komentovat.

Vitásková od letošního března čelí obvinění z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby. Podle policie zhatila přezkum vydání podezřelých licencí. Vitásková, která je ve vedení úřadu od července 2011, ale obvinění odmítá a považuje ho za součást účelové kampaně s cílem poškodit ERÚ i ji osobně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám