Hlavní obsah

Od invaze vojsk Varšavské smlouvy uplynulo 45 let

Česká republika si ve středu připomíná 45. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy, která v noci z 20. na 21. srpna 1968 vtrhla do tehdejšího Československa. Při této příležitosti se konají různé vzpomínkové akce.

Foto: Profimedia.cz

Lidé v ulicích Prahy protestují proti zásahu vojsk Varšavské smlouvy

Článek

Před 45 lety překročily armády pěti států východního bloku hranice Československa bez vědomí zástupců států. V prvním sledu vtrhlo do země zhruba sto tisíc vojáků s 2300 tanky a 700 letadly. Postupně se okupační vojsko rozrostlo až na 750 tisíc vojáků a 6000 tanků.

Foto: Profimedia.cz

Muž se snaží pomoci lidem zraněným při střetech se sovětskými okupanty. Řadě obětí už pomoci možné nebylo.

Zatímco vojáci Maďarska, NDR, Bulharska a Polska se z československého území po krátké době stáhli, pobyt sovětských vojsk byl legalizován v říjnu 1968 Národním shromážděním smlouvou o jejich dočasném pobytu. Ten se nakonec protáhl na 23 let.

Foto: Profimedia.cz

Lidé v ulicích Prahy protestují proti zásahu vojsk Varšavské smlouvy

Události ze srpna 1968 přerušily takzvané Pražské jaro, jak se nazývá pokus o rozvolnění poměrů v tehdejším Československu a snaha o nastolení „socialismu s lidskou tváří“. V zemi poté začalo normalizační období, které ukončil až listopad 1989.

Foto: Profimedia.cz

Sovětským vojákům se v roce 1968 dostalo o poznání méně vřelého přivítání než v roce 1945. Na jejich tank kdosi namaloval nacistickou svastiku.

Na řadě míst se ve středu uskuteční vzpomínkové akce. Prezident Miloš Zeman například navštíví v Praze výstavu pořádanou Jazzovou sekcí, premiér v demisi Jiří Rusnok se zúčastní pietního aktu u Českého rozhlasu, který se stal jedním ze symbolů srpnových událostí.

Foto: Profimedia.cz

Sovětští vojáci v ulicích Prahy v srpnu 1968

Konat se budou také shromáždění aktivistů. Na Staroměstském náměstí se sejdou na akci zvané Občané proti okupaci – včera tanky, dneska banky. Náměstí Republiky bude ve znamení shromáždění občanského sdružení Publicum Commodum.

Foto: Profimedia.cz

Sovětští vojáci v ulicích Prahy v srpnu 1968

Reklama

Výběr článků

Načítám