Hlavní obsah

Prahu postihl výpadek proudu, zastavilo se i metro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na řadě míst v Praze v úterý po půl páté odpoledne vypadl elektrický proud. Podle mluvčího PRE Petra Holubce stála za výpadkem technická závada, která byla záhy odstraněna.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výpadek postihl Vinohrady, část Prahy 4 a 10 a trval zhruba patnáct minut. Pocítila to i MHD včetně metra.

„K celoplošnému výpadku došlo v 16:35,” řekla ČTK mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková. „Dodávka proudu byla vzápětí obnovena,” doplnila.

„Došlo k poruše na 110 kV vedení,“ řekl Novinkám mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

„Výpadek zavinila technická závada na zařízení, které nepatří ani Pražské energetice ani dceřiné Pražské energetice Holding, ale České energetické přenosové soustavě,” uvedl Holubec. „Dodávky elektrické energie jsme během dvaceti minut obnovili z jiných rozvoden a zařízení,” dodal.

Problémy měla i datová centra

Výpadek přidělal starosti i společnostem, které se zabývají provozem internetu a datacenter. „Bylo třeba udržet veškeré datové služby pro firmy v České republice v provozu, včetně náročných finančních transakcí,” uvedl Jiří Dvořák, zástupce společnosti Coolhousing, která poskytuje hostingové služby. Firma podle něj musela během několika sekund přepnout na záložní zdroje.

Mluvčí Petr Holubec vyloučil, že by příčinou mohl být požár některého z transformátorů, podobně, jako se to stalo v polovině června, kdy v noci značnou část metropole zasáhl takzvaný black-out. Ten tehdy v některých částech hlavního města trval až 1,5 hodiny.

[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám