Hlavní obsah

Stojednička Němcové je pohřbena

Právo, Novinky, jov, tin
Praha
Aktualizováno

ODS, TOP 09 a strana LIDEM už nemohou deklarovat, že disponují ve Sněmovně většinou 101 hlasů. Dva poslanci ODS, Tomáš Úlehla a Jan Florián, totiž ve středu oznámili, že nebudou hlasovat proti vládě Jiřího Rusnoka, zároveň ji ale nepodpoří, opustí sál. Poslanci to uvedli v prohlášeních, která podepsali, a následně to při hlasování potvrdili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Úlehla (vlevo) a Jan Florián

Článek

Rusnokova vláda nakonec důvěru nezískala, hlasovalo pro ni 93 poslanců, 100 jich bylo proti. Mezi sedmi poslanci, kteří se hlasování nezúčastnili, nakonec byli nejen Úlehla s Florianem, ale i šéfka strany LIDEM

Karolína Peake, která prohlásila, že ve chvíli, kdy ODS znovu podtrhla svého lídra, už dohoda o stojedničce neplatí a nemá cenu v ní pokračovat.

„Můj hlas byl hlasem pro podporu Miroslavy Němcové a její pravicové vlády. Dohodu o stojendičce ODS porušila,“ řekla Peake Novinkám. „Jediným férovým řešením jsou předčasné volby,“ dodala Peake. Žádný ze zbývajících sedmi poslanců, kteří tvoří skupinu kolem Peake, ji nenásledoval.

TOP 09 v reakci na krok dvojice poslanců ODS oznámila, že bude obecně jednat o předčasných volbách, pokud se ukáže, že bývalá koalice nemá 101 hlasů.

Někdejší „rebelové” Úlehla a Florián měli ještě před hlasováním o důvěře vládě požadovat ještě jedno jednání klubu ODS s tím, že dávají přednost variantě předčasných voleb před vládou založenou na půdorysu bývalé koalice ODS, TOP 09 a LIDEM.

Úřadující předseda ODS Martin Kuba na adresu dvou rebelujících poslanců prohlásil, že „jsou to lidé, kteří využívají jakoukoli záminku k prosazování vlastních zájmů ve straně.“ Podle Kuby ale nemůžou zůstat součástí poslaneckého klubu strany, ten by měl rozhodnout o jejich osudu.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na dotaz, co říká, že poslanci ODS Florián a Úlehla zradili koaliční stojedničku, uvedl: „Zdá se, že zavedli do Poslanecké sněmovny tržní hospodářství a to se všemi důsledky.“

Prohlášení Jana Floriána
Dnes jsem měl těžké rozhodování: na jedné misce vah pokračující politické tahanice a rozpočtové provizorium a na druhé vládu jmenovanou prezidentem. Pro mne je na prvním místě zájem občanů ČR a naše ekonomická prosperita. Hlasovat proti vládě Jiřího Rusnoka znamená další rok neřešení palčivých problémů, které naši zemi trápí. Potřebujeme snížit nezaměstnanost, nastartovat ekonomický růst a pomoci podnikatelskému sektoru. A potřebujeme začít hned. V jiném případě nás čeká další rok politického marasmu a znechucování voličů, kteří by začali odmítat demokracii jako takovou. Na dnešním jednání Poslanecké sněmovny jsem se rozhodl nehlasovat proti překlenovací vládě.
Prohlášení Tomáše Úlehly
Dnes jsem se rozhodl nehlasovat proti vládě Jiřího Rusnoka. Současně ji ani nepodpořím. Rozhodl jsem se tak pro postoj, který není sice výhodný pro mne, ale je dobrým řešením pro ČR i pro ODS: Jsem přesvědčený, že občané ČR chtějí, aby se začaly řešit jejich problémy a politická scéna přestala stravovat sama sebe. Země potřebuje vyvést z problémů, jako jsou vysoká nezaměstnanost, potřebujeme podpořit podnikatelský sektor a nastartovat tak ekonomiku. Nemá smysl strávit další rok v neustávajících politických půtkách a nejistotě. Zájem občanů a značka ČR jsou pro mě prioritou.

Členové vedení ODS ve Sněmovně se sice během středečního odpoledne snažili situaci bagatelizovat, že jde o fámy, ale nervozita na nich byla znát: většina z nich pobíhala po sněmovních kuloárech, s mobilními telefony přilepenými k uchu.

„Jsou to fámy. Vůbec tomu nevěřím,“ řekla Právu například místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. „Nemám takové informace,“ uvedl předseda ODS Martin Kuba.

Tomáš Úlehla později novinářům řekl, že „šlo o vtip, který vzal vážně jeden redaktor“.

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Prohlášení poslance ODS Tomáše Úlehly

Část ODS chce raději předčasné volby

Volání po rychlých předčasných volbách nicméně v ODS nabírá na síle. Server Lidovky.cz přinesl informaci, že vlivný zákulisní hráč a šedá eminence pražské ODS Tomáš Hrdlička napsal svým spolustraníkům SMS, ve které je nabádá, aby prosadili rychlé předčasné volby. K nim by mohlo dojít, kdyby Rusnokova vláda získala důvěru a parlament by si posléze odhlasoval rozpuštění Sněmovny.

Víc poslanců ODS pak mimo záznam připouští, že by strana byla ve výhodnější pozici, kdyby Rusnokova vláda důvěru dostala, a ODS by ji mohla kritizovat z opozičních lavic. Na stranu rebelů by se mohl přidat i poslanec Pavel Bém. „Budu pro každé řešení, které umožní existenci pravice v České republice,“ řekl novinářům.

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Prohlášení poslance ODS Jana Floriána

Pod Klausovou taktovkou?

Někteří poslanci ODS rovněž nesouhlasí s textem usnesení, na kterém se v úterý dohodly koaliční špičky: chtějí vyzvat prezidenta, aby po prvním neúspěšném pokusu neprodleně jmenoval vládu Miroslavy Němcové, která by se opírala o sto jedna hlasů.

„Text usnesení nám na klubu nikdo neukázal, nevíme, na čem se dohodli,“ řekl Právu jeden z poslanců ODS, podle kterého byla na ranním zasedání poslaneckého klubu vzrušená atmosféra. Vadí jim také, že by ministerstvo vnitra mohla dostat Karolína Peake (LIDEM).

V kuloárech se také spekuluje, že by někteří poslanci mohli jednat pod vlivem bývalého prezidenta Václava Klause, ke kterému mají Jan Florián a Pavel Bém blízko. Poslanec Boris Šťastný, který také patří do tábora „klausovců“, Právu řekl, že nevěří tomu, že by jediný poslanec ODS zvedl pro Rusnokovu vládu ruku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám