Hlavní obsah

Rusnok Balvína neodvolá, umělci mají smůlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Jiří Rusnok odmítl odvolat ministra kultury Jiřího Balvína. K tomu jej vyzvali umělečtí šéfové baletu a činohry Národního divadla (ND) – Petr Zuska a Michal Dočekal v rezignaci. Reagovali tak na to, že Balvín minulý týden odvolal šéfa Národního divadla Jana Buriana a druhý den ho vrátil do funkce. Dočekal dokonce v rozhovoru pro Právo zmínil možnost zrušit ministerstvo kultury.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Národní divadlo v Praze.

Článek

Podle Zusky s Dočekalem Balvín svým ukvapeným rozhodnutím odvolat Jana Buriana z funkce ředitele ND a následně jeho zpětným jmenováním uvedl Národní divadlo do složité situace. Balvín za to nese plnou odpovědnost, prohlásili.

"Pány umělce asi zklamu, protože si myslím, že nemůžeme takto fungovat ve státě, aby zaměstnanci – byť manažeři – jedné příspěvkové organizace, jednoho resortu, si prostě kladli ultimáta a odmítali pracovat nebo, já nevím, fungovat, aniž by byl odvolán podle jejich přání příslušný ministr," řekl ve vysílání Českého rozhlasu Radiožurnál Rusnok. Podle něj by mohli v budoucnu protestovat i zaměstnanci jiných státních složek a požadovat pád členů vlády, kteří se jim znelíbí.

Podle Zusky a Dočekala Balvín svým rozhodnutím uštědřil Národnímu divadlu další tvrdou a zbytečnou ránu pod pás, podobně jako někteří z jeho předchůdců v nedávné minulosti.

Do funkce chtějí erudovanou osobnost

"I když na základě vaší iniciativy byl hned následujícího dne pan Burian jmenován zpět do funkce, těch 24 předchozích hodin se pro umělecké vedení a mnoho dalších významných osobností divadla stalo v pravém slova smyslu poslední kapkou," napsali šéfové souborů Rusnokovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Znovu jmenovaný ředitel ND Jan Burian (vlevo) s ministrem kultury Jiřím Balvínem

"Žádáme vás, abyste pana Jiřího Balvína z tohoto místa okamžitě odvolal. Je nutné, aby resort kultury byl řízen silnou erudovanou osobností s prokazatelným zájmem a náležitou odpovědností. A to zdaleka nejen k Národnímu divadlu, ale k celé české umělecké a kulturní sféře vůbec," vyzvali Zuska s Dočekalem Rusnoka.

Hned poté, co Balvín odvolal Buriana, se na něj snesla kritika z politických i uměleckých kruhů. Někteří umělci se například rozhodli Národní divadlo na protest opustit.

Dočekal: Ministerstvo nám nepomáhá

„Požadavek na okamžité odvolání Jiřího Balvína z místa ministra kultury jsme napsali s šéfem baletu Petrem Zuskou proto, že jakožto ‚nejdéle sloužící′ šéfové uměleckých souborů Národního divadla za jedenáct let nezažíváme tuto situaci poprvé. Cítíme nutnost vyjádřit tak svůj občanský postoj. Je třeba říct nahlas, že ministerstvo kultury se nemůže stávat pouhým ‚pašalíkem′ pro minoritní strany. Vždycky jsem byl proti rušení tohoto ministerstva, ale je-li tomu tak, tak ho pojďme zrušit, protože naší práci nijak nepomáhá,“ vyjádřil se pro Právo šéf činohry Národního divadla Michal Dočekal.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Umělecký šéf Činohry Národního divadla v Praze Michal Dočekal

„Chtěli jsme dát najevo, že nestačí říct odvolanému řediteli: ´Promiňte, my jsme se spletli a vrátíme vás zpátky do funkce´, ale že jde o víc. Možná, že se v měřítku celé společnosti zdá, že nejde o život, ale nám o něj jde, protože život se skládá z maličkostí, tj. i z podobných lumpáren a ignorantských rozhodnutí,“ dodal.

Na otázku, zda se vrátí do funkce šéfa činohry, odpověděl: „To bude záviset na jednání ředitele Jana Buriana s ministerstvem kultury, které musí jasně říct, že Burian byl vybrán naprosto standardně, a dát záruky, že se to nebude opakovat.“

Burian v pondělí zveřejnil osm podmínek pro setrvání ve funkci. Chce znovu získat kladné stanovisko expertní konkurzní komise i kladný názor garanční rady české první scény. Požaduje rovněž, aby se vrátilo umělecké vedení i herci, kteří oznámili odchod. Odbory by podle něj měly jednat s ním a nikoliv s ministerstvem kultury, které by nemělo nepřiměřeně zasahovat do autonomie scény a kompetencí ředitele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám