Hlavní obsah

Fischer snížil krajům pokutu za chyby v ROP Severozápad, zaplatí ani ne polovinu

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za chyby v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad zaplatí nakonec Ústecký a Karlovarský kraj dohromady 906 miliónů korun místo původně požadovaných 2,1 miliardy. Informovalo o tom v pátek ministerstvo financí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Jan Fischer

Článek

„Ústecký kraj a Karlovarský kraj společně uhradí ze svého rozpočtu částku celkem 906 miliónů korun. Ministerstvo zároveň nabídlo oběma krajům bezúročnou návratnou finanční výpomoc s dobou splatnosti do roku 2020,“ informoval resort poté, co se ministr financí Jan Fischer v pátek sešel s hejtmany obou krajů Oldřichem Bubeníčkem a Josefem Novotným.

Zbývající část korekce ve výši 1,16 miliardy korun se uhradí z Národního fondu ministerstva financí a ministerstva pro místní rozvoj. „Pod podmínkou, že v rámci regionů ROP Severozápad dojde k navýšení národního veřejného spolufinancování projektů ROP Severozápad nad rámec povinných 15 % minimálně ve výši této zbývající korekce,“ upřesnil mluvčí resortu Ondřej Šrámek.

Ministerstvo zároveň vydalo v pátek souhlas s tím, že kraje mohou v rámci ROP Severozápad vyhlašovat opět nové výzvy.

Na rozdíl od Jana Fischera bývalý ministr financí Miroslav Kalousek takovéto řešení odmítal. Trval na tom, aby kraje uhradily korekce ze svého, byť by jim na to stát půjčil.

Reklama

Výběr článků

Načítám