Hlavní obsah

Česko zvítězilo ve švýcarské části sporu s firmou Diag Human

– Praha

V mnohamiliardovém sporu s firmou Diag Human Česko zvítězilo po Rakousku a Francii i ve Švýcarsku. V tiskovém prohlášení to uvedl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Podle něj švýcarský Federální soud odmítl odvolání firmy. Diag Human si nárokuje více než deset miliard korun za údajně překažený obchod s krevní plazmou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Důvodem odmítnutí odvolání byla skutečnost, že Diag Human nezaplatila soudní poplatek za odvolání proti rozhodnutí Vrchního soudu kantonu Curych podané ke švýcarskému Federálnímu soudu," napsal mluvčí ÚZSVM Robert Hurt. Dodal, že vítězství Česka nad Diag Human ve Švýcarsku je již definitivní.

Podle Hurta také firma nepodala ve stanovené lhůtě odvolání proti červnovému rozsudku ženevského soudu, který České republice uvolnil peníze na účtech, jež měla kvůli sporu s Diag Human zablokované. Soud v Ženevě v červnu prohlásil také to, že rozhodčí nález z roku 2008, na jehož základě se firma domáhá odškodnění a exekuce vůči ČR, není závazný. Proto jej nelze na území Švýcarska vykonat.

Firma už dříve reagovala tak, že uvolněné peníze nepatří státu, ale obžalovaným v kauze Mostecké uhelné společnosti. Peníze státu jsou podle ní stále zablokovány.

V roce 2008 přiznali rozhodci firmě Diag Human náhradu škody přes osm miliard korun. Podle dřívějšího vyjádření právního zástupce společnosti Jana Kalvody už tato částka kvůli úrokům přesáhla deset miliard. Česko a firma se však doposud přou o to, zda bylo toto rozhodnutí pravomocné. Podle ministerstva zdravotnictví i ÚZSVM arbitráž stále pokračuje, podle Diag Human je skončená.

Firma se kvůli svým požadavkům na odškodnění začala od počátku roku 2011 obracet na zahraniční soudy. Její nárok hned zpočátku nepravomocně uznaly pařížský a vídeňský soud. Odvolací senáty ve Francii i v Rakousku ale prvoinstanční verdikty změnily. Naposledy rakouský Nejvyšší soud koncem dubna definitivně zastavil exekuční řízení vedené proti České republice.

Společnost zažalovala ČR také u soudů v Lucembursku, Velké Británii a Švýcarsku. Loni v létě pak firma stáhla návrh na exekuci ve Spojených státech. Uvedla však, že je stažení návrhu vedeno pouze snahou urychlit řízení, neboť jakýkoliv výrok evropského soudu o vykonatelnosti je podle amerického zákona i mezinárodního práva okamžitě a automaticky vykonavatelný i ve Spojených státech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám