Hlavní obsah

Češi si libují v neřestech, ostatní národy strčili s přehledem do kapsy

Tento výzkum analytiků americké agentury Bloomberg si Češi za rámeček asi nedají. Česká republika je totiž na samém vrcholu žebříčku nejvíce neřestných zemí světa. Analytici pořadí sestavili s ohledem na konzumaci alkoholu, cigaret a drog a na rozšíření hazardu.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Tabák Čechům chutná. Ilustrační foto

Článek

Základem statistiky se stala průměrná spotřeba alkoholu a cigaret na obyvatele starší 15 let, roční spotřeba drogového mixu (amfetamin, marihuana, kokain, extáze, opiáty včetně léků) a celkový roční obrat hazardních her v poměru k hrubému domácímu produktu.

Stát s nejvyšší hodnotou v každém z ukazatelů obdržel 25 bodů, s nejmenší pak nulu. Ostatní země zařazené do seznamu zaujaly místo v žebříčku procentuálně podle pětadvacetibodové stupnice. Konečné číslo určil součet všech čtyř hodnot. Do žebříčku se dostaly jen ty státy, které publikují statistiky ve všech hodnocených oblastech.

V Česku „frčí“ marihuana i extáze

Česká republika zaznamenala celkový výsledek 64,5 bodu. Na prvním místě je s poměrně velkým odstupem před druhým Slovinskem (58,8) a třetí Austrálií (55,8). V žádné z dílčích kategorií ovšem Česko v čele žebříčku není. Ve spotřebě alkoholu je čtvrté, v konzumaci drog šesté, ve spotřebě cigaret deváté a v hazardních hrách 12. Neslavné prvenství má ovšem podle agentury Bloomberg Česko v dílčí kategorii konzumace marihuany, v konzumaci extáze je za Austrálií druhá.

Alkohol se podle statistiky nejvíc pije v Bělorusku a nejméně v Libanonu. Největší spotřeba cigaret je v Bulharsku, nejmenší pak v Zambii, která z výzkumu také vyšla nejlépe. Drogám nejvíc propadli obyvatelé Izraele, nejméně Arméni, Rumuni a Albánci. V hazardu se točí nejvíc peněz na Filipínách, nejméně v Salvadoru, Guatemale a také v Rusku, kde je ovšem většina hráčských doupat ilegální.

Žebříček neřesti podle agentury Bloomberg
1. Česká republika64,5
2. Slovinsko58,8
3. Austrálie55,8
4. Arménie55,7
5. Bulharsko54
6. Španělsko51,4
7. Bosna a Hercegovina51,2
8. Rusko49,6
9. Bělorusko49,4
10. Řecko49,2
...
55. Bolívie11,1
56. Salvádor7,9
57. Zambie6,2

Reklama

Výběr článků

Načítám