Hlavní obsah

Čech, který prchal na voru z Tchaj-wanu, čeká na vyhoštění. Vazbu prý snáší dobře

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Martin Psota, český turista, kterého tchajwanští policisté zadrželi počátkem června, když se na vlastnoručně vyrobeném voru pokoušel přeplout z Tchaj-wanu do Japonska, čeká v tchajwanském vězení na vyhoštění ze země. Podle vedoucího České ekonomické a kulturní kanceláře v tamní metropoli Tchaj-peji Juraje Koudelky snáší situaci dobře.

Foto: Taiwan Coast Guard Administration

Martin Psota na vlastnoručně vyrobeném voru těsně před zadržením tchajwanskou pobřežní stráží.

Článek

Jak řekl Koudelka Novinkám, jeho kancelář se Psotovým případem zabývá a s Čechem, jehož bláznivý nápad před několika týdny zaujal celý svět, je prý v kontaktu. "Pan Psota je ve vazbě, ale celkově situaci snáší docela dobře. Žádal nás například o něco ke čtení,“ napsal Novinkám z Tchaj-peje. „Bohužel, není moc co dodat,” uvedl.

Psota, kterého tchajwanská pobřežní stráž zadržela zhruba pět kilometrů od pobřeží, když se na voru pokusil přeplout do Japonska, neboť mu na ostrově vypršelo vízum a došly peníze, nyní čeká, než bude ze země vyhoštěn. „Odhadujeme, že celý proces jeho vyhoštění potrvá asi dva měsíce,“ řekl Novinkám Koudelka.

Skrývá se před zákonem

Psota údajně odmítá kontaktovat své blízké v Česku, naopak se podle některých spekulací pokusí v zemi požádat o azyl. „O tom, zda pan Psota skutečně požádal, nebo požádá o azyl na Tchaj-wanu, nemáme další informace,“ uvedl Koudelka.

Po zadržení Psoty hovořila místní média o bláznivém dobrodruhovi, který se inspiroval dobrodružným snímkem Pí a jeho život, jenž pojednává o indickém chlapci plavícím se na záchranném člunu společně s tygrem a dalšími zvířaty. [celá zpráva]

Podle deníku Blesk se ale Psota skrýval na ostrově před zákonem. S odkazem na jeho exmanželku a další známé uvedl, že měl v České republice provozovat internetový obchod s elektronikou, přičemž ale zaplacené zboží zákazníci nikdy neviděli. Měl také dlužit statisíce na výživném.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám