Hlavní obsah

ČSSD: Nelze jen vyměnit premiéra, trváme na předčasných volbách

Právo, Novinky, ČTK, nig, rsk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokracie trvá na tom, že stávající koalice ODS, TOP 09 a LIDEM musí s demisí premiéra Petra Nečase (ODS), kterou oznámil v neděli večer, skončit. Nečas chce, aby trojkoalice dál vládla s jiným premiérem za ODS, ČSSD to odmítá a žádá předčasné volby.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se svými spolustraníky na tiskové konferenci požadoval rezignaci premiéra Petra Nečase.

Článek

ČSSD je nadále přesvědčena o nutnosti rozpustit Poslaneckou sněmovnu a uspořádat nové volby. Totéž požadují i komunisté.

Nečas v neděli večer oznámil, že na funkci rezignuje v pondělí v souvislosti s kauzou kolem zatčení své spolupracovnice Jany Nagyové.

"Nejčistším řešením by byly nové volby," prohlásil první místopředseda ČSSD Michal Hašek.

"Není jediný důvod, proč by měla tato koalice pokračovat," řekl šéf klubu ČSSD Jeroným Tejc. "Není ani důvod jí to nějak ulehčovat," dodal a odkázal na to, že případ tří exposlanců se týká i ministerstva financí, jehož šéf Miroslav Kalousek (TOP 09) v neděli přiznal, že nabídl Marku Šnajdrovi místo v Čepru, a ve čtvrtek či v pátek jde podat vysvětlení policii.

Podle Tejce dalším důvodem je to, že koalici drží strana LIDEM, která podle něj působí jako nelegitimní politická síla.

Podle Haška chce ČSSD dále vyjednávat s ostatními parlamentními stranami o rozpuštění Sněmovny. K tomu je třeba 120 hlasů poslanců z dvou set.

Takové řešení podporují i komunisté. "KSČM bude podporovat přijetí ústavního usnesení o rozpuštění Sněmovny," sdělil Novinkám stranický lídr Vojtěch Filip.

TOP 09 respektuje právo ODS na premiéra

Místopředseda TOP 09 Kalousek sdělil, že jeho strana respektuje právo ODS nominovat po Nečasově demisi nového premiéra.

Podotkl ale, že v nynější ne úplně standardní situaci není jeho strana připravena bezvýhradně akceptovat každý návrh občanských demokratů, o jméně nového šéfa kabinetu musí být podle něj dosaženo shody.

Anketa

Měla by podle vás po demisi premiéra Nečase pokračovat současná vládní koalice?
Ano, s novým premiérem by měla dovládnout až do řádných voleb v květnu 2014
22,2 %
Ne, měly by být vypsány předčasné volby
77,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 78161 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nečas rezignuje, s ním i vláda

Premiér Petr Nečas oznámil, že v pondělí podá demisi na funkci předsedy vlády. Učinil tak po nedělním večerním zasedání grémia ODS, které jednalo paralelně se...

Výběr článků

Načítám