Hlavní obsah

Černá díra obklopená hvězdami najednou přestala pohlcovat hmotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černá díra v centru souhvězdí Sochaře na jižní obloze, která je od Země vzdálená 13 miliard světelných let, se uložila ke klidu poté, co pohlcovala okolní hmotu, z níž se rodily hvězdy. Pozorování v rentgenovém spektru ukázalo, že aktivita černé díry se značně utlumila, i když se dosud předpokládalo, že hvězdy se rodí v jádru galaxie právě v době, kdy je černá díra aktivní, uvedla BBC.

Foto: NASA

Galaxie v souhvězdí Sochaře

Článek

V jádru galaxie NGC 253 v souhvězdí Sochaře je mohutná černá díra pětimiliónkrát hmotnější než Slunce. V roce 2003 ukázaly záběry z vesmírného teleskopu Chandra, jak hmota ve spirále míří k černé díře v centru galaxie, přičemž se ohřívá na milióny stupňů a emituje záření. Právě za takové situace vznikají hvězdy.

Záběry z poloviny roku 2012 pořízené observatoří NuSTAR, která je schopna zaznamenávat ještě větší kvanta energie v rentgenovém spektru, ukázaly stejně jako další pozorování Chandry, že černá díla v tomto spektru už nic nevyzařuje, ačkoli pokračuje formování hvězd v jádru galaxie.

Černá díra šla spát

"Naše výsledky naznačují, že černá díra šla v posledních deseti letech spát," řekl Bret Lehmer z Goddardova řídícího střediska kosmických letů NASA "Periodická pozorování Chandry a NuSTARu by nám mohla říci, zda se znovu probudí. Pokud se to stane během několika málo příštích let, doufáme, že to uvidíme."

Astronomové proto budou souhvězdí Sochaře pravidelně sledovat, aby odhalili případnou periodicitu v aktivitě černých děr a její souvislosti s vznikem nových hvězd.

„Černé díry pohlcují disk hmoty. Když dojde, ukládají se k spánku,“ uvedla Ann Hornschemeierová z Goddardova střediska. "Tato černá díra ale přestala být aktivní, i když kolem ní pokračuje zrození hvězdy. „NGC 253 je neobvyklá, protože černá díra usnula v době ohromné aktivity při formování hvězd,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám