Hlavní obsah

Medard přinese další déšť

Svatý Medard, který připadne na tuto sobotu, přinese další déšť. Na tento den se přitom váže pranostika Medardova kápě, 40 dní kape. Meteorologové očekávají přeháňky a bouřky zhruba na polovině území, od neděle pak bude s příchodem studené fronty pršet všude a déšť vydrží až do konce týdne.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Článek

„V nejbližších dnech se srážek nezbavíme,“ přiblížila ve čtvrtek Novinkám zpřesněnou předpověď Dagmar Honsová z Meteopressu. Za vytrvalými srážkami z posledních dní, které vedly k rozvodnění českých řek, podle ní stály tlakové níže Bob a Frederik. Od pátku do neděle se podle Honsové bude Česko nacházet v nevýrazném tlakovém poli s podobným scénářem.

„Bude převládat oblačná obloha, přechodně polojasno. Pro meteorology je to nejhorší možná situace, kdy se budou objevovat místy přeháňky a místy bouřky. Při přeháňkách budou úhrny do 15 milimetrů, v případě bouřek může spadnout až 30 milimetrů,“ uvedla Honsová.

Dobrou zprávou podle ní je, že se bude jednat o lokální srážky, ne plošné, takže by to na současnou hydrologickou situaci pravděpodobně nemělo mít výraznější vliv, ačkoliv může dojít k lokálnímu rozvodnění některých toků.

Deštivo po celý týden

Studená fronta přijde z neděle na pondělí. Na frontě se budou srážkové úhrny pohybovat až kolem 30 milimetrů a mohou být plošné.

Přeháňky vydrží celý příští pracovní týden.

Denní teploty vystoupají nad 20 stupňů Celsia, v neděli může být až 25, příští týden mezi 17 až 22 stupni. Na víkend se pak znovu oteplí až na 26.

„V neděli bude letos teprve sedmý letní den s teplotou nad 25 stupňů,“ připomněla Honsová chladný průběh letošního jara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám