Hlavní obsah

Krkonoše se pomalu probírají z povodňového šoku

Právo, Vladislav Prouza

Krkonoše se pomalu probírají ze šoku z nedělních povodní. Lidé zde mají hodně za sebou, ale mnohem víc před sebou.

Krkonoše se pomalu probírají z povodňového šokuVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Voda zdevastovala v Krkonoších poměrně malé území, zato totálně. Rudníku u Vrchlabí a Svobodě nad Úpou se rozsahem škod v poměru k území patrně nemůže nic rovnat.

Obyvatelé dvoutisícového Rudníku v pondělí vynášeli promáčený majetek z domů lemujících šestikilometrovou silnici, čistili zahrady, pomocí techniky se snažili vyprostit zničená auta z koryta potoka a odklízet mohutné sesuvy půdy.

Voda zdevastovala v Krkonoších poměrně malé území, zato totálněVideo: Vladislav Prouza, Právo

„Pomáháme jim, jak můžeme. Většinou nic nechtějí. Řada se doposud neprobrala z šoku. Chvíli potrvá, než se vzpamatují a začnou reagovat na pomocnou ruku,“ konstatoval tajemník rudnické radnice Jiří Jirásek.

Voda ušetřila jen zlomek ze stovek domů. Půldruhého metru vysoká povodňová vlna udeřila v neděli okolo půl třetí ráno nedlouho po varovné zprávě hydrometeorologů.

Krkonoše se pomalu probírají z povodňového šokuVideo: Vladislav Prouza, Právo

„Varování přišlo na mobil zhruba o půl druhé ráno. Svolal jsem kolegy na úřad, odkud jsme se snažili prostřednictvím mobilů a internetu varovat obyvatele. Netrvalo dlouho a povodňová vlna mne v úřadě uvěznila. Ostatní stačili utéct do lesa nad radnicí. Síla vody, která smetla i betonové stoly před úřadem, neprodyšně uzavřela dveře,“ popsal dramatické okamžiky Jirásek.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Krkonoše se pomalu probírají ze šoku z nedělních povodní.

Jako zázrakem v Rudníku nikdo nezahynul, na rozdíl od Mladých Buků, kde se ocitl v Úpě 55letý muž vylovený po patnácti kilometrech v Trutnově.

Komunikací v horní části Svobody nad Úpou protékal ještě pondělní večer mohutný Černohorský potok. Voda si kvůli zatarasenému korytu kousek nad obcí našla náhradní cestu po spojnici z Janských Lázní do Svobody a nakonec do nedaleké řeky Úpy. „Snad se konečně bagristům podaří prorazit,“ konstatoval jeden z hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám