Hlavní obsah

Praha bude mít primátora za TOP 09, ČSSD obměkčily povodně

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská ČSSD umožní zvolení nového pražského primátora navrženého TOP 09. Strana tento záměr v pondělí odůvodnila krizovou situací způsobenou povodní. Do otevřené koalice s TOP 09 sociální demokraté nevstoupí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zastupující primátor Tomáš Hudeček (vlevo) a šéf pražských zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra

Článek

Pražská sociální demokracie v pondělí informovala, že je připravena zvolit na návrh TOP 09 primátora hlavního města Prahy.

„V této chvíli je prioritou pro nás pro všechny řízení města a řešení současného kritického stavu. Na jednání s TOP 09 o možné spolupráci v Zastupitelstvu hl. m. Prahy nyní není čas. V těchto těžkých okamžicích, kdy Praha potřebuje plnohodnotného primátora, jsme připraveni podpořit kandidáta TOP 09 bez ohledu na programové spory. K jednání se můžeme vrátit, až povodňový stav odezní,“ řekl předseda pražských zastupitelů za ČSSD Miroslav Poche.

Jeho strana je připravena jednat s TOP 09 o předložených programových požadavcích a případné spolupráci až v okamžiku, kdy bude odvolán povodňový stav a hlavnímu městu nebude hrozit bezprostřední nebezpečí. „Nic se však nemění na rozhodnutí, že ČSSD nevstoupí do žádné koalice v Zastupitelstvu hl. m. Prahy,“ dodal Poche.

TOP 09 se zatím nabídkou nezabývala

Šéf pražských zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra, stejně jako momentálně první muž Prahy Tomáš Hudeček uvedl, že se nabídkou ČSSD zatím nezabývali. Pražská TOP 09 ani za povodně nevybírala svého kandidáta na primátora. Vávra i Hudeček jsou členy městského krizového štábu, střídají se i v jeho řízení.

„Řeší se spíš otázka, jestli vůbec stíháme čtvrteční zastupitelstvo,“ řekl Právu Vávra, podle něhož by se zastupitelé hlavně měli zabývat aktuální otázkou financování dopravního podniku. „K jednacímu stolu si můžeme sednout, až nebudeme neustále řešit dramatické situace,“ dodal Vávra, který vedle radního pro kulturu Václava Novotného (TOP 09) byl minulý týden zmiňován jako adept na křeslo pražského primátora.

„Podařilo se nám zastavit průnik vody na Zbraslav, kde jsou porouchaná šoupata. Čerpadla jedou na plný výkon. To samé se snažíme udělat v Libni, kde to nepobrala ani stacionární, ani mobilní čerpadla. Přesouváme tam další,“ popsal aktuální starosti Vávra.

Reklama

Výběr článků

Načítám