Hlavní obsah

Žalobkyně zrušila stíhání Kocourka za odklonění miliónů

Krajské státní zastupitelství zrušilo stíhání někdejšího ministra průmyslu Martina Kocourka a také jeho matky Jindřišky. Řekl to Kocourkův advokát Petr Balcar. Politik byl obviněn z poškození věřitele, protože manželce při rozvodu zatajil 16 miliónů. Svůj čin posléze vysvětloval jako "odklonění".

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek

Článek

"Dnešního dne (ve čtvrtek) mně bylo doručeno usnesení Krajského státního zastupitelství v Praze JUDr. T. Kaiserové, podle kterého bylo zrušeno usnesení policejního orgánu Policie ČR, jímž bylo zahájeno trestní stíhání mého klienta Ing. Martina Kocourka a jeho matky Jindřišky Kocourkové," sdělil advokát.

Pražské krajské státní zastupitelství dostalo případ na starosti poté, co v kauze v lednu rozhodl Nejvyšší soud. Ten částečně vyhověl stížnosti pro porušení zákona, kterou podal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Podle Nejvyššího soudu nemělo o stížnostech proti obvinění rozhodovat Okresní státní zastupitelství pro Prahu-západ, ale právě Krajské státní zastupitelství v Praze.

Kocourkova exmanželka Ogla sice na peníze, které exministr převedl na svou matku, aby nebyly součástí majetkového vypořádání při rozvodu, sama upozornila v civilní žalobě, ke stíhání exmanžela ale nedala souhlas a žalobu posléze stáhla.

Podezření vyšlo najevo loni v listopadu, kdy ze zveřejněných dokumentů vyplynulo, že Kocourkova matka uzavřela v březnu 2008 smlouvu se společností Key Investments a už o týden později přistály na jejím účtu dluhopisy za 16 miliónů. Po třech měsících je prodala za 16,14 miliónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám