Hlavní obsah

Vnitro chce razantně zvýšit pokuty

Právo, Jan Rovenský

Na hrubý pytel hrubá záplata. Vnitro se konečně rozhodlo rázně zpřísnit tresty za stále častější přestupky znepříjemňující život lidí. Projde-li jeho návrh novely zákona o přestupcích, pak se rušení nočního klidu, rvačky na ulici, pohazování odpadků či zahalování tváří na fotbalových zápasech pořádně prodraží.

Článek

Vláda projedná návrh, který zavádí i pětiletou evidenci přestupků v rámci rejstříku trestů, ve středu.

Z novely zákona, kterou má Právo k dispozici, například vyplývá, že policisté budou moci vystavit na místě blokovou pokutu až do výše 5000 korun, zatímco nyní to je jen tisícovka. Nejde však o dopravní přestupky, to řeší jiné zákony.

Za opakované (tedy v jednom roce) rušení nočního klidu může správní orgán uložit pokutu do 15 tisíc (dosud 5000 Kč). Třicet tisíc korun pokuty by mohl dát za vyhrožování újmou na zdraví (dosud 20 tisíc), za znečištění ulice, třeba močením (dosud až 20 tisíc), nebo za drobnou krádež (dosud až 15 tisíc), za černou skládku a vandalství až 75 tisíc (dosud do 50 tisíc). Recidivistům také hrozí zákaz pobytu.

Novela kromě zpřísnění sankcí počítá také s evidencí přestupků v rámci rejstříku trestů, v němž dosud figurují lidé, kteří byli v rámci trestního řízení pravomocně odsouzeni soudem.

Záznam podle záměrů ministerstva vnitra tak dostanou například hospodští, kteří nalijí alkohol nezletilým, lidé pěstující marihuanu pro vlastní potřebu, pytláci, výtržníci, rváči, drobní zloději či vandalové.

Někteří spoléhají na mírné tresty, z mého pohledu jsou tvrdší sankce zapotřebí
primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati

Navíc lidé, kteří byli v posledních třech letech opakovaně pravomocně uznáni vinnými z přestupku nebo jednání, které má znaky přestupku, by se nemohli stát policisty a měli by problémy při získávání zbrojního pasu, jelikož zákon by na ně pohlížel jako na nespolehlivé.

Nwelati je pro

„Navrhovaná úprava si klade za cíl zejména účinnější postih pachatelů opakované přestupkové delikvence, omezení možnosti páchat další přestupková jednání, odradit je od dalšího páchání opakované drobné delikvence a přitom je sociálně nevylučovat,“ píše vnitro v důvodové zprávě.

Primátorovi Mladé Boleslavi Raduanu Nwelatimu (ODS) se zpřísnění zákona líbí. „Někteří spoléhají na mírné tresty, z mého pohledu jsou tvrdší sankce zapotřebí. Také si myslím, že je správné evidovat přestupky, protože pak policie či správní orgán budou vědět, zda se chování dopustil člověk výjimečně, nebo zda si v přestupcích libuje,“ řekl Právu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Je málo členů klubu, kteří by chtěli přímou volbu, ale ani ODS nechce mít černého Petra.

Teplický primátor a senátor Jaroslav Kubera (ODS) je skeptický. „Obec bude mít akorát větší pohledávky. Ledaže bychom mu zabavili ten ukradený kanál, co si právě veze,“ řekl.

Starosta Semil, poslanec Jan Farský (STAN), s vyššími pokutami problém nemá. „Přestupkový zákon určitě stojí za to zrevidovat, třeba už kvůli tomu, že se mění hodnota peněz,“ řekl Právu.

Podle stínového ministra vnitra ČSSD Jeronýma Tejce je registr přestupků zapotřebí. Na druhou stranu si myslí, že samotné zvýšení pokut moc nepomůže.

„Nejvíc by se to dotklo lidí, kteří se přestupku dopustí jen jednou za čas. Z lidí, kteří se přestupků dopouštějí opakovaně, se často nevymůže ani tisícikoruna,“ podotkl.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením pokut?
ano, výtržníky to odradí
85,8 %
ne, ničemu to nepomůže
14,2 %
Celkem hlasovalo 28025 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám